ترخیص کالا از گمرک
خدمات ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی، بوشهر، بندرعباس، خرمشهر، شهریار، بازرگان برای کلیه بارهای دریایی، هوایی و زمینی شما یکی از مراحل مهم واردات کالا ترخیص کالا میباشد که گروه تجاری ققنوس این کار را برای شما انجام خواهد داد.
دریافت اقامت در ۱۵ روز
اگر به دنبال رشد کسب و کار خود هستید و میخواهید یک زندگی سطح بالا در یک کشور با امکانات بینظیر داشته باشید گروه تجاری ققنوس به شما در دریافت اقامت و ثبت شرکت در کشور امارات متحده عربی فقط در طی کمتر از ۱۵ روز کاری کمک خواهد کرد.
اقامت برای فرزند و همسر
اگر به دنبال ایجاد زندگی بهتر و با کیفیت تری برای فرزندان و همسر خود هستید و همیشه به دنبال ساخت آینده بهتری برای خوانواده خود هستید دریافت اقامت کشور امارات متحده عربی اولین و مهمترین قدم برای شما میباشد ما در کل فرایند دریافت اقامت برای خوانواده شما در کنار شما هستیم.
افتتاح حساب بانکی
افتتاح حساب در کشور امارات متحده عربی برای ایرانیان یکی از چالش های مهمی میباشد که ایرانیان با ان روبه روز هستند، پس از دریافت اقامت و ثبت شرکت ما برای شما در بانک های مطرح امارات نظیر NBD و… حساب بانکی معتبر افتتاح خواهیم کرد.
اجاره دفتر در دبی
نگران اجاره برای محل کسب و کار خود در شهر دبی نباشید،ما در کلیه فرایندهای اجاره دفتر و تجهیز آن در کنار شما هستیم، شما میتوانید با توجه به بودجه خود دفاتر مورد نظر خود را اجاره نمایید و کسب و کار خود را در کمترین زمان ممکن در کشور امارات متحده عربی راه اندازی نمایید.
مقدمه
امروزه واردات کالا به عنوان بخش مهمی از فرایند بازرگانی در کشور ما میباشد و طیف وسیع کالاهای وارداتی و تخصصی شدن امر واردات کالا سبب شده است تا شرکتهای خدمات و بازرگانی متفاوتی شکل گرفته تا وارد کنندگان عزیز را در طی فرایند واردات کالا همراهی نمایند.
گروه تجاری ققنوس به عنوان یکی از شرکتهای پیش رو در حوزه حمل و نقل هوایی، دریایی، ترخیص کالا و واردات کالا و با تجربه ی بیش از هشت سال تلاش کرده است تا با تسهیل امر واردات کالا به کشور سهمی مهم در این امر داشته باشد.
یکی از مراحل بسیار مهم واردات ترخیص کالا از گمرک میباشد که عدم آشنایی با قوانین و رویه ها و شرایط ترخیص موجبات ضررهای بسیاری برای واردکنندگان شده است و گروه تجاری ققنوس و کارشناسان این مجموعه با تجربه ی مناسب و تسلط به کلیه ی فرآیندهای واردات و ترخیص کالا میتوانند تجار و بازرگانان کشور را در امر خطیر واردات همراهی نمایند و لذا در این مقاله برآن شدیم تا از ابتدای ورود کالا به گمرک ، فرآیندهای حین ترخیص کالا از گمرک مدارک مورد نیاز ترخیص و اقدامات لازم پس از ترخیص را به صورت جامع شرح دهیم
اقدامات قبل از ورود کالا
بر خلاف تصور ترخیص کالا از زمان ورود کالا به مرزهای کشور و تحویل به انبارهای عمومی صورت نمیگیرد و بلکه با تغییر قوانین و ایجاد رویه های جدید و همچنین ایجاد سامانه ی جامع تجارت هر بازرگان نیازمند این میباشد که قبل از ورود کالای خود با ثبت نام در این سامانه و انجام ثبت سفارش و معرفی کالایی که قصد ورود ان را دارد بپردازد و در واقع اولین قدم در ترخیص کالا انجام ثبت سفارش است.
لیست ۵ گمرک اصلی جنوب ایران جهت ترخیص کالا
با توجه به حجم واردات کالا از چین، دبی یا دیگر کشورهای همسایه، ترخیص کالا از گمرکات جنوب کشور بیش از پیش مورد توجه تجار و بازرگانان قرار گرفته است. اما چطور میتوانید گمرکی مناسب را جهت ترخیص کالاهای وارداتی خود انتخاب کنید؟ هر یک از این گمرکات از نظر ترخیص کالا از گمرک، چه ویژگی ها و مزایایی دارند؟ پاسخ به این سوال ها را تنها از افرادی میتوانید دریافت کنید که سال ها سابقه فعالیت در زمینه ترخیص کالا از گمرکات ایران را دارا میباشند و پیچ و خم های این مسیر را به خوبی میشناسند.
برای این که آشنایی بیشتری با گمرکات جنوبی کشور داشته باشید، ما در گروه تجاری ققنوس تصمیم گرفتیم تا ۵ نمونه از گمرک های شلوغ و البته محبوب را از لحاظ ویژگی ها و مزایای ترخیص کالا معرفی کنیم. این گمرکات عبارتند از:
ترخیص کالا از گمرک بندر امام خمینی
فاصله بندر امام خمینی تا تهران، مسافتی حدود ۹۰۰ کیلومتر است که از طریق خطوط هوایی، جاده اسفالت و راه آهن به تهران متصل میشود. بندر امام خمینی برای ترخیص کالاهای وارداتی و صادراتی تجار و بازرگانان شرایط مناسبی را فراهم کرده است که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به برخورداری از انبار مسقف با مساحتی بیش از ۵۵۲ هزار متر مربع، ۳۸ اسکله با طول ۷ کیلومتر، نزدیکی به استان های پرجعیت نظیر تهران، اصفهان، قزوین و استان مرکزی، موقعیت استراتژیک به عنوان کوتاه ترین مسیر زمینی جهت حمل بار از کشورهای همسایه، اسکله هایی با قابلیت تخلیه و بارگیی کشتی های سنگین و پاناماکس، ارائه ۵۰ درصد تخفیف جهت معافیت عوارض گمرکی و هزینه های بندر برای کشتی های دارای محموله های عراقی اشاره کنیم.
اگر محموله شما وارد گمرک بندر امام خمینی شده است، میتوانید همین حالا با کارشناسان گروه تجاری ققنوس تمامی بگیرید و کلیه امور مربوط به خروج بار خود از گمرک را به ترخیصکاران ما بسپارید.
ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندرعباس
بندرعباس از جمله مهمترین بنادر و اسکله های ایران به شمار میرود و از آنجا که دو گمرک مهم یعنی گمرک شهید رجایی و گمرک شهید باهنر را در خود جای داده است، بسیاری از تجار و بازرگانان ترجیح میدهند تا محموله های خود را به این گمرکات وارد و ترخیص نمایند.
گمرک شهید رجایی دارای ۳۵ خط کانتینر است و توانسته با ۸۰ بندر معروف در دنیا در ارتباط باشد. برخورداری از حدود ۴۰ پست اسکله، ۱۸ دستگاه جرثقیل، ترمینال های کانتینری و قابلیت پهلو دادن به انواع کشتی های اقیانوس پیما از جمله مزایای ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندر عباس به ویژه ترخیص بار دریایی میباشند. از دیگر خدمات گمرکات شهید رجایی بندرعباس میتوانیم به ترانزیت کالا، رعایت استانداردهای تجاری، ارائه مجوزهایی مثل مجوز استاندارد جهت افزایش سرعت پروسه ترخیص کالا، تخلیه و بارگیری با جرثقیل های دروازه ای، انبارهای مسقف و محوطه های باز کانتینری اشاره کنیم.
ترخیص کالا از گمرک شهید باهنر بندرعباس
گمرک باهنر از دیگر گمرکات مهم و البته پرتردد بندرعباس در جنوب کشور میباشد که ترخیص کالا از گمرک در آنجا با حجم بالایی صورت میگیرد و سومین بندر مهم در کشور محسوب میشود. در صورتی که نیاز به ترخیص بار دریایی از گمرک شهید باهنر داشته باشید، این اطمینان را به شما میدهیم که با استفاده از خدمات تخصصی ترخیص کالا توسط ترخیص کاران گروه تجاری ققنوس دیگر نگرانی بابت چگونگی دریافت مجوز ثبت سفارش، محاسبه هزینه ها و پرداخت حقوق گمرکی، اخذ مجوزها و در نهایت درب خروج گمرک نخواهید داشت.
برخورداری از ۱۲ اسکله برای پهلوگیری انواع کشتی ها و تحویل کانتینرها، فعالیت به عنوان مهمترین بندر در جهت واردات و ترخیص میوه و تره بار و مواد یخچالی، اتصال به راه بین المللی جاده ای، راه آهن و فرودگاه و همچنین نزدیکی به خلیج فارس و دریای عمان و آب های آزاد از جمله مزایای ویژه ای هستند که ترخیص کالا از گمرک شهید باهنر بندرعباس به همراه دارد. شما میتوانید برای ترخیص انواع ماشین آلات راهسازی مستعمل، خودرو، انواع اسباب بازی، ماشین آلات راهسازی نو، شیرآلات بهداشتی و.. از این گمرک استفاده کنید.
ترخیص کالا از گمرک بوشهر
گمرک بوشهر در جنوب کشور یکی از گمرکاتی است که حجم بالای واردات و صادرات کالا در آن صورت میگیرد. این گمرک با ۷۰ کشور از سراسر دنیا در ارتباط است و بیشترین مبادله ای که صورت میگیرد، میان گمرک بوشهر با گمرکات کشور چین، کره جنوبی، امارات متحده، فیلیپین، هند و سریلانکا میباشد. از جمله مزایای ترخیص کالا از گمرک بندر بوشهر میتوانیم به ترانزیت داخلی و خارجی با سرعت بالا، تخفیفات ویژه گمرکی حتی حدود ۲۰ درصد، نزدیکی به کشور قطر، صادرات و واردات انواع محصولات نفتی و غیرنفتی، امکان تخلیه ۲۴ ساعته بار، دارای بیشترین مرز دریایی با خلیج فارس، امکان صادرات مجدد کالاهایی با ورود موقت، داشتن انبار سرپوشیده با مساحت ۳۷ هزار متر مربع، هزینه های انبارداری با قیمت مناسب و.. اشاره کنیم.
ترخیص کالا از گمرک خرمشهر
ترخیص کالا از گمرک خرمشهر نیز انتخاب بسیاری از تجار و بازرگانان است و گروه تجاری ققنوس در این گمرک ارائه دهنده خدمات تخصصی و حرفه ای ترخیص بار دریایی با دریافت مناسب ترین دستمزد ترخیص کاری و حق العملکاری میباشد. این گمرک دارای ۲۰ اسکله و مساحتی حدود ۲۳۰ هکتار میباشد. بندر خرمشهر دومین بندر کانتینری کشور محسوب میشود که تجهیزات مدرن و مناسبی جهت تخلیه و بارگیری کالاها دارا میباشد.
ترخیص کالا از گمرک خرمشهر دارای مزایایی نظیر تسهیلات ویژه جهت انتقال کالاهای تولید شده، ارائه ۲۵ درصد تخفیف سود بازرگانی، آزادی انتقال ارز به خارج از کشور، مناسب ترین بندر برای ترانزیت زمینی و دریایی بار به عراق، استفاده از مزایای منطقه آزاد تجاری _ صنعتی اروند، باصرفه ترین راه ترانزیتی کشور، امکان مشارکت با سرمایه گذاران خارجی، مقررات خاص جهت بیمه و تامین اجتماعی و.. میباشد.
ثبت سفارش کالا در گمرک
به طور کلی در طی پروسه ی ثبت سفارش بازرگان اعلام میکند که قصد واردات چه کالایی با چه مشخصاتی دارد و نسبت به دریافت کلیه ی مجوزات جهت واردات و ترخیص کالا از گمرکات کشور اقدام مینماید. ممکن است یک کالا برای واردات نیاز به اخذ مجوزات خاصی از سازمان های دیگر نظیر وزارت بهداشت کانون پرورش فکری فرهنگ و ارشاد اسلامی و … داشته باشد که همگی این فرآیندهای از طریق سامانه ی جامع تجارت قابل پیگیری میباشد.
با توجه به مراحل متفاوت ثبت کالا و اخذ مجوز در این سامانه توصیه میکنیم حتما از کارشناسان مسلط به سیستم راهنمایی بگیرید
همچنین کارشناسان ترخیص گروه تجاری ققنوس آماده ی ارایه ی کلیه راهنمایی ها به واردات کنندگان محترم در جهت انجام ثبت سفارش میباشند
به طور کلی محصولات غیر قابل فروش به سه گروه تقسیم بندی میشوند که هر گروه شرایط خاص خود را دارند. این سه گروه عبارتند از Prohibited items (اجناس ممنوعه)، Restricted items (اقلام محدود شده) و Potentially infringing. محصولات بزرگسالان، مواد مخدر، کالاهای تحریم شده و کشورهای ممنوعه، سلاح گرم و چاقو، مرسولات پستی، اقلام تشویق کننده به فعالیتهای غیرقانونی، داروهای تجویزی و اموال مسروقه از جمله مواردی هستند که به هیچ عنوان فروش و خرید آنها از ebay ممکن نیست.
کارت بازرگانی
هر شخص حقیقی و حقوقی میتواند در صورتیکه مشمول دریافت کارت بازرگانی باشد با مراجعه به اتاق بازرگانی محل اقامت خود از شرایط دریافت کارت بازرگانی مطلع و نسب به دریافت کارت اقدام نماید.
متاسفانه در سالهای اخیر استفاده از کارت های بازرگانی غیر که اکثرا دارای تخلفات در اظهار – بدهی و … هستند غیر لطمه های جبران ناپذیری را به صاحبان کالا وارد کرده است .
در این حالت مدیر عامل و یا نماینده ی آن – که اکثرا در دسترس نیستند باید نسبت به رفع بدهی و یا سایر مشکلات اقدام نمایید در غیر اینصورت کلیه ی کالاهایی که تحت نام کارت بازرگانی مذکور وارد شده اند تا زمان تعیین تکلیف مشکلات کارت مصادره میگردد و لذا اکیدا توصیه میکنیم از استفاده از کارتهای بازرگانی غیر خودداری نموده و نسبت به دریافت کارت بازرگانی اقدام نمایید.
زمان حدودی برای گرفتن ثبت سفارش و کد بانک چقدر است ؟
پروسه ی ثبت سفارش و دریافت کد بانک توسط گروه تجاری ققنوس معمولا حدود ۱۰ روز کاری میباشد.
چگونه از نوع مجوزات مورد نیاز کالای خود مطلع شویم ؟
همان طور که توضیح داده شده سامانه ی جامع تجارت در جهت تسهیل امور واردات و ترخیص کالا تدوین شده است لذا بازرگانان محترم میتوانند با ثبت نام در این سامانه در قسمت …….. با وارد کردن کد تعرفه گمرکی HS CODE کالای خود از نوع مجوزات لازم مطلع گردند
مدت زمان مجاز توقف کالا در گمرک چقدر است؟
شما نمیتوانید کالاهای وارداتی یا صادراتی را تا هر زمانی که نیاز داشته باشید، در انبارهای گمرکی نگهداری کنید؛ بلکه قوانینی برای کنترل این مدت زمان وجود دارد. هر کالایی که وارد قلمروی گمرکی کشور میشود، طی یک بازه زمانی مشخص باید تشریفات گمرکی آن صورت بگیرد و ترخیص شود.
حداکثر مدت زمانی که کالا میتواند در گمرک توقف داشته باشد، از تاریخ اظهارنامه اجمالی یا مانیفست، ۴ ماه میباشد. در صورتی که پروسه ترخیص کالا بیشتر از این مقدار طول بکشد، کالا متروکه به شمار میرود. در طول این ۴ ماه، تشریفات قطعی گمرک باید انجام شوند و اگر دلیل موجهی برای عدم انجام آنها در مدت زمان مقرر وجود داشته باشد، به درخواست صاحب کالا و با تشخیص گمرک، این مدت زمان تا ۴ ماه دیگر با پرداخت هزینه انبارداری قابل تمدید است.
مدت زمان مجاز نگهداری کالا در انبارهای گمرکی کمی متفاوت از زمان توقف کالا در گمرک میباشد و از تاریخ تحویل کالا به انبار ت ۳ ماه، مهلت دارید. البته این مدت زمان هم قابل تمدید است و با بیان دلایل موجه و به تشخیص گمرک، تا دو ماه دیگر قابل تمدید میباشد. تحت هر شرایطی، اگر مدت نگهداری کالا در گمرک بیشتر از این مقادیر باشد، کالا متروکه محسوب خواهد شد و شرایط و مشکلات خاص خود را دارد.
تا جایی که ممکن است، پیشنهاد میکنیم با کمک تیم ترخیصکار حرفه ای گروه تجاری ققنوس، به مدت زمان ترخیص کالا سرعت ببخشید و بدون هیچ گونه اتلاف وقت، تمامی مراحل ترخیص کالا از جمله ثبت سفارش و اخذ مجوزهای قانونی را در اسرع وقت به انجام برسانید تا دیگر با مشکلات متعدد گمرکات ایران، دست و پنجه نرم نکنید.
تعرفه گمرکی یا HS CODE چیست ؟
کد بین المللی است که طبقه بندی کالا ها براساس یک سیستم هماهنگ تعریف میکند . هر ساله کدهای تعرفه در ابتدای سال تصویب شده و در اختیار بازرگانان و تجار محترم قرار میگیرد و همچنین با مراجعه به کتاب مقررات صادرات و واردات قادر خواهید بود از این طبقه بندی آگاه شوید.
توجه نمایید طبق سیستم هماهنگ بین المللی معمولا ۴ رقم ابتدای این کد بین تمامی کشورها مشترک میباشد اما ممکن است تفاوتی در ارقام بعدی وجود داشته باشد. این کد در کشور ما به صورت یک کد ۸ رقمی تعریف شده است و مثلا در کشور چین ۱۰ رقم میباشد.
حمل به دفعات در گمرک
گاها مشاهده میشود که پروسه ی دریافت ثبت سفارش و اخذ مجوزات طولانی میگردد و از طرفی وارد کننده نیاز به واردات کالا در دفعات متعدد و با فاصله ی زمانی کم میباشد در این حالت توصیه میگردد که تیک حمل به دفعات
Partial shipment فعال گردد تا بتوان در ثبت سفارش در دفعات آتی به شرط عدول نکردن از وزن کلی و ارزش کلی استفاده نمود.
ایجاد امکان ثبت سفارش از محل تهاتر
اخیرا با توجه به مشکلات ایجاد شده ارزی و دشواری تامین ارز و همچنین بازگشت ارزهای حاصل از صادرات در فرآیند ثبت پرونده ثبت سفارش سامانه جامع تجارت ، امکان انتخاب محل تامین ارز تهاتر ذیل عملیات ارزی بانکی برای واردات به کشور فراهم شده است.البته این شیوه تنها میتواند مورد استفاده شرکتهای معرفی شده از طرف وزارت صنعت معدن و تجارت قرار گیرد
سامانه جامع تجارت
سامانه جامع تجارت ( سامانه یکپارچه سازی و نظارت بر فرآیند تجارت ) به منظور هماهنگی حذف فرآیندهای اضافه و موازی و یکپارچه سازی سازمان های دخیل در فرآیند تجارت ایجاد گردید .
به جهت شروع فرآیند واردات لازم است تا کلیه ی تجار و بازرگانان به این سامانه مراجعه کرده و ثبت نام کنند و توضیحات و نحوه ی ثبت نام و فعالیت در این سامانه در این مقاله به تفصیل توضیح داده شده است.
این سامانه از دو زیر سامانه و سه سامانه جانبی بهره میبرد
- زیر سامانه های سامانه تجارت
- سامانه تجارت داخلی
- سامانه تجارت فرامرزی
- سامانه های جانبی سامانه تجارت
- سامانه جانبی رهگیری
- سامانه جانبی شناسه کالا
- سامانه جانبی جامع انبارها
- جایگاه ثبت سفارش در ترخیص کالا
به طور کلی ورود کالا به صورت تجاری منوط به گشایش اعتبار نزد بانک است مگر :
- کالاهای بدون انتقال ارز از محل بندهای ۹ گانه ماده ۳۸
- کالاهای غیرتجاری
- کالاهای مشمول ثبت سفارش با ارز متقاضی مطابق نظر بانک مرکزی
رایج ترین اشتباهات در فرایند ترخیص کالا از گمرک
از آنجا که مراحل ترخیص کالا از گمرک فرایند پیچیده و دشواری است، احتمال اینکه برخی افراد با اشتباهات رایجی مواجه شوند، بسیار بالاست. اگر این اشتباهات و روش های جلوگیری از آنها را بشناسید، میتوانید از اتلاف وقت و هزینه خود پیشگیری نمایید؛ از این رو، تصمیم داریم تا در ادامه به برخی از رایج ترین اشتباهات تجار و بازرگانان در این زمینه بپردازیم:
نداشتن اطلاعات کافی درباره قوانین و مقررات گمرکی
عدم آشنایی با قوانین و مقررات گمرکی میتواند منجر به تاخیر در روند ترخیص کالا، افزایش مدت زمان ترخیص و بروز جریمه های سنگین یا حتی ممنوعیت واردات کالا به کشور شود. برای جلوگیری از این اشتباه، لازم است قبل از شروع فرایند ترخیص کالا از گمرک، اطلاعات کافی در مورد قوانین و مقررات مربوطه کسب شود و با کارشناسان متخصص در این زمینه مشورت نمایید.
عدم توجه به مجوزهای لازم
حتما میدانید که برخی کالاها برای ورود یا خروج از کشور نیاز به مجوزها و گواهی های خاصی دارند؛ بنابراین، عدم کسب چنین مجوزهایی می تواند منجر به توقف کالا در گمرک و ایجاد مشکلات بیشتر شود.
ثبت اطلاعات ناقص یا نادرست در سامانه تجارت
از اولین مراحل ترخیص کالا، تنظیم اظهارنامه گمرکی و ثبت اطلاعات در سامانه تجارت میباشد؛ از این رو، اگر اشتباهی در وارد نمودن اطلاعات یا نقص بودن مدارک صورت بگیرد، سبب طولانی تر شدن پروسه ترخیص کالا و حتی در برخی موغاقع، بروز جریمه ها میشود؛ بنابراین، دقت کافی در هنگام ثبت اطلاعات و مشخصات بسیار مهم است.
نداشتن برنامه ریزی مناسب جهت انجام امور مربوطه
برنامه ریزی نادرست یا کلا نداشتن برنامه ریزی می تواند باعث شود که فرآیند ترخیص کالا از گمرکات کشور به طور ناخواسته طولانی تر و دشوارتر شود. برای جلوگیری از این مسئله، باید زمان بندی دقیقی برای همه مراحل ترخیص کالا داشته باشید و پیشنهاد میکنیم با ترخیص کاران امور گمرکی کالای خود همکاری کنید تا از پیشرفت به موقع کار مطمئن شوید.
البته شما تجار و بازرگانان عزیز برای جلوگیری از اتلاف سرمایه های خود میتوانید با گروه تجاری ققنوس در زمینه عملیات گمرکی همکاری نمایید و با در نظر داشتن نکات زیر، محموله خود را به راحتی از گمرک خارج نمایید:
- یادگیری قوانین و مقررات گمرکی و به روز نگه داشتن اطلاعات خود در این حوزه
- ثبت و ارائه مشخصات کامل و صحیح در کلیه مراحل ترخیص کالا از گمرک
- رعایت قوانین مربوط به بسته بندی یا بارگیری کالا به جهت جلوگیری از آسیب و طولانی شدن فرایند حمل بار یا ترخیص آن
- برنامه ریزی مالی و توجه به هزینه های گمرکی و مالیاتی الزامی
- برنامه ریزی دقیق زمانی برای انجام کلیه مراحل ترخیص بار از گمرک
هزینه ی ثبت سفارش
هزینه ی ثبت سفارش در سامانه ی جامع تجارت معادل نیم درصد ارزش فاکتور است که از طریق سامانه ی جامع قابل پرداخت میباشد
مراحل قبل و بعد از ثبت سفارش
- دریافت کارت بازرگانی موردی یا دایمی
- دریافت پیش فاکتور معتبر
- کنترل استاندارد اجباری قبل از ثبت سفارش کالا
- اخذ شناسه فروشنده خارجی موسوم به فیدا از درگاه سامانه جامع تجارت ایران
- اخذ مجوز فنی از دستگاه مرتبط برای ورود کالا
- اخذ مجوز تخصیص ارز از وزارتخانه های کالایی براساس گروه کالایی
- ارسال درخواست ثبت سفارش طریق سامانه جامع تجارت
- صدور مجوز ثبت سفارش از وزارت صمت
- مراجعه به بانک عامل و درخواست صدور کد گواهی ثبت آماری
- ( صدور گواهی ثبت آماری و تایید ان و ارایه ی فرصت تامین وجه ریالی ثبت آماری ظرف ۳۰ روز به وارد کننده برحسب نرخ ارز گروه کالایی )
- تامین ارز و پرداخت وجه به فروشنده ی توسط بانک یا صرافی مجاز
- دریافت وجه فروش کالا توسط فروشنده با توجه به ابزار پرداخت بانک یا صرافی
- تسویه با بانک و ارایه ی تضامین و ظهر نویسی اسناد
- ورود اطلاعات در سامانه سمتاک
- دریافت کد منشا ارز از سامانه ی جامع تجارت
- ارایه شناسه منشا ارز به بانک و دریافت کد اعلامیه ی تامین ارز موسوم به SATA
- مراجعه به سامانه ی اظهار از راه دور گمرک EPL
- ارایه ی برگ سبز واردات کالا به بانک عامل و تسویه تضامین
یکی از علت رسوب کالاها در گمرکات کشور و عدم ترخیص بعد از گذشت چندین ماه این است که متاسفانه بازرگانان بدون توجه به امر ثبت سفارش اقدام به ارسال کالاها کرده اند و موفق به دریافت تائیدیه ها و مجوزات لازم نگردیده و دچار زیان های بسیاری گردیده اند و لذا قبل از هر گونه اقدام برای ارسال بار میتوانید با کارشناسان گروه تجاری ققنوس مشورت کرده و از آخرین شرایط و قوانین ترخیص مطلع شوید.
اعتبار ثبت سفارش چقدر است ؟
معمولا هم ثبت سفارشی تا حدود شش ماه اعتبار دارد و وارد کننده بایستی در زمان اعلام شده نسبت به واردات کالا و رساندن کالا به مرزهای ورودی کشور و گمرک اقدام نماید. در صورت اتمام ثبت سفارش امکان تمدید با پرداخت هزینه ی مجدد وجود خواهد داشت اگر چه توصیه میکنیم تا در زمان تعیین شده نسبت به حمل کالا اقدام گردد.
سند ترخیصیه چه نوع مدرکی است؟
یکی از مهمترین مدارکی که جهت ترخیص کالا از گمرک به آن نیاز داریم، سند ترخیصیه میباشد که توسط شرکت های حمل و نقل بین المللی صادر میگردد. این سند نشان دهنده آن است که کالا به دست صاحبش رسیده است و انجام تشریفات گمرکی بلامانع میباشد. در واقع، زمانی که سند ترخیصیه را به گمرک ارائه میدهید، گمرک از بابت تسویه با شرکت حمل کننده کالا مطلع میشود.
شما به عنوان صاحب کالا یا نماینده قانونی وی، جهت دریافت مجوز ترخیص کالا از گمرک باید این سند را از شرکت حمل و نقل بار دریافت کنید و به گمرک ارائه دهید تا بتوانید کالا را به انبارهای گمرکی انتقال دهید و قبض انبار را اخذ نمایید. برای اخذ سند ترخیصیه لازم است در ابتدا نسبت به دریافت شماره ثبت یا شماره کوتاژ اقدام کنید و فرم اظهارنامه را به صورت الکترونیکی تکمیل نمایید. مانند سایر مدارک ترخیص کالا، اطلاعات مهمی نظیر مشخصات گیرنده، شماره بارنامه و تاریخ صدور، نام وسیله حمل کننده بار، بندر بارگیری، بندر تخلیه، تعداد و نوع بسته بندی، شرح کالا، وزن خالص، شماره فهرست کل بار و مشخصات وسیله حمل کننده درج میشوند تا گمرک از صحت این اطلاعات، مطمئن شود و مورد بررسی قرار دهید.
از آنجا که ترخیصیه قابل واگذاری است، چند نکته مهم در این رابطه وجود دارد که خوب است بدانید:
اگر قصد ورود به صفحه واگذاری ترخیصیه در سامانه تجارت را دارید، نام کاربری و رمز عبور برای ورود به سامانه ضروری میباشد. برای دریافت نام کاربری و رمز عبور باید به بخش مربوطه در نزدیک ترین گمرک اجرایی مراجعه کنید.
با توجه به این که شماره مانیفست و شماره بارنامه از حروف کوچک و بزرگ و اعداد تشکیل شده است، حتما زمان درج آنها جهت واگذاری ترخیصیه دقت نمایید تا مشکلی ایجاد نشود.
در صورتی که هنگام واگذاری ترخیصیه با اخطارهایی نظیر شما اجازه انتقال این ترخیصیه را ندارید و.. مواجه شدید، به معنای نداشتن وکالت از سمت کاربری است که اقدام به انتقال این سند کرده است؛ چرا که امکان واگذاری سند ترخیصیه فقط برای صاحب آن و وکیل قانونی وی امکان پذیر است.
اظهارنامه اجمالی چیست؟
گاهی اوقات دو اصطلاح اظهارنامه اجمالی و مانیفست به درستی بیان نمیشوند. برای پاسخ به این سوال شما که اظهارنامه اجمالی چیست و چرا اهمیت دارد؟ باید بگوییم که اطلاعات کلی درباره کالا و شرکت حمل کننده بار را شامل میشود و معمولا قبل از اظهارنامه اصلی به گمرک ارائه میشود. اطلاعاتی نظیر تابعیت بار، نوع بسته بندی کالا، تعداد بار، میزان بار، نحوه تخلیه و بارگیری و.. در این فرم اظهارنامه درج میشوند و در خصوص شیوه حمل و نقل نیز، شامل اطلاعاتی مانند مبدا حرکت، مقصد، بیمه، شماره سفر، تابعیت و.. میشود. در واقع، اظهارنامه اجمالی به نوعی پیش اظهاری کالا میباشد که به شرکت حمل و نقل بین المللی بار، ارائه و تسلیم میگردد.
در رابطه با مانیفست هم باید بگوییم که برخلاف اطلاعات اظهارنامه اجمالی، به مشخصات کلی درباره شرکت حمل کننده کالا میپردازد و بسیاری از مشخصاتی که در اظهارنامه درج میشوند را شامل میشود. در ایران، مانیفست به جای اظهارنامه اجمالی بیشتر کاربرد دارد و برای این که دچار اشتباه و سردرگمی نشوید، میتوانید از مشاوران باتجربه ما در این زمینه کمک بگیرید.
مشخص کردن مرزهای ورودی و ناوگان حمل
متاسفانه در اثر تحریم های اعمالی در زمینه ی حمل و نقل کالا معمولا با محدودیت های زیادی رو به رو هستیم لذا توصیه میشود در زمان پر کردن فیلد های مربوط به حمل و نقل و مرزهای ورودی نسبت به انتخاب مرزهای هوایی و دریایی و زمینی اقدام نمایید تا در صورتیکه یکی از مسیرها برای واردات کالا بسته شد بتوانید از مسیر دیگر نسبت به واردات اقدام نمایید. همچنین میتوانید از خدمات گروه تجاری ققنوس در زمینه ترانزیت و انتقال کالا به گمرک مورد نظر خود استفاده نمایید. در جدول زیر نمونه ای از تعیین مرزهای ورودی را مشاهده مینمایید.
اضافه کردن ارزش جدید
گاها ارزشهای مورد جستجو در سایت TSC قابل یافت نیستند و یا از یک نوع کالا ارزشهای متفاوتی با توجه به معیارهای ارایه شده میباشد در این حالت میتوان نسبت به ارایه مستندات به دفتر ارزش جهت درج در سامانه TSC اقدام نمود.
تعیین ارزش کالاهای وارداتی در گمرک
یکی از مهم ترین تغییرات در بخش ترخیص کالا و پیش برد تجارت الکترونیک ایجاد سامانه ی اظهار از راه دور EPL و همچنین سامانه جستجوی ارزش کالا TSC میباشد. سابق براین کلیه ی امور در گمرک متفاوت به صورت دستی صورت میگرفت که این امر سبب بروز اختلافات و تفاوت های چشمگیری در مراحل ترخیص و ارزیابی کالاها میگشت با به روز رسانی سیستم ها و و برای جهانی شدن و یکپارچگی گمرک ایران نیز برآن شد تا با سیستمی کردن و برخط کردن مراحل ترخیص گامی بزرگ بردارد در جهت حل اشکالات بردارد.
همین اینک سامانه ی TSC به عنوان مرجع ارزش گذاری کالاها مورد استفاده ی تمامی شرکتهای ترخیص – کارگزاران و حق العمل کاران و ترخیصکاران و همچنین کلیه ی واردکنندگان محترم میباشد.
در سیستم سامانه جستجوی ارزش کالا (TSC ) کارشناس های گمرک ایران مسئولیت ارزش گذاری کالاهای وارداتی را بر عهده دارند معمولا ارزشگذاری بر طبق عواملی از جمله تعرفه طبقه بندی کالا مبدا کالا مشخصات مارک و مدل کالا و همچنین قیمتهای فروش داخل کشور صورت میگیرد : https://epl.irica.ir/TscViewPage?3
تعیین ارزش یکی از مهمترین بخش های ترخیص کالا میباشد و نیازمند تجربه و تبحر میباشد. بازرگانان محترم میتوانند از تجربه و تبحر کارشناسان گمرک گروه تجاری ققنوس در این زمینه بهره ببرند.
ترخیص کالا با ققنوس | حرفهای، سریع و بهینه از گمرکات ایران
گروه تجاری ققنوس از جمله شرکت های باسابقه و قدیمی در زمینه حق العملکاری به منظور ترخیص کالا از گمرکات ایران میباشد که تیمی حرفه ای از ترخیص کاران و کارشناسان ترخیص کالا را در اختیار دارد و خدمات تخصصی ترخیص کالا از کلیه گمرکات کشور را در سریع ترین زمان ممکن و با جلوگیری از بروز هزینه های اضافی ارائه میدهد. با وجود اینکه ترخیصکاران ما ترخیص کالا از گمرکات کشور را با بالاترین سرعت به انجام میرسانند، فاکتورهایی در کاهش یا افزایش این مدت زمان تاثیرگذارند که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به گمرک مورد نظر و ترافیک ترخیص بار در آن گمرک اشاره کنیم. به علاوه، مدت زمان ترخیص بار دریایی، بار هوایی و بار زمینی در گمرکات مربوطه متفاوت است که در جدول زیر میتوانید بررسی کنید:
خدمات ترخیص کالا | مدت زمان ترخیص کالا |
---|---|
ترخیص بار دریایی | بین ۱۰ الی ۱۵ روز کاری |
ترخیص بار زمینی | بین ۷ الی ۱۰ روز کاری |
ترخیص بار هوایی | بین ۵ الی ۱۰ روز کاری |
پیش فاکتور یا پروفرما اینویس
جهت انجام ثبت سفارش داشتن پیش فاکتور معتبر و استاندارد الزامی است در زیر نمونه ی یک پیش فاکتور استاندارد نمایش داده شده است.
پیش فاکتور استاندارد باید شامل :
- تاریخ صدور
- تاریخ اعتبار
- نام دقیق فروشنده ی خارجی
- نام دقیق گیرنده کالا – مطابق با کارت بازرگانی
- نام کالا
- توضیحات – در صورتیکه کالا دارای پارت نامبر است – بایستی قید شود
- تعداد اقلام
- قیمت هر قلم
- قیمت کل – مبلغ کل مندرج در فاکتور نباید از ارزش کل ارز درخواستی بیشتر باشد
- نوع ارز
- بندر یا پورت مبدا
- بندر یا پورت مقصد
- مهر امضای فروشنده ی خارجی
- شرایط خرید و نحوه ی پرداخت
- اطلاعات حساب بانکی فروشنده ی خارجی
انواع روش های تامین ارز ثبت سفارش
نامیده میشود در این سامانه صرافی های مجاز و صادرکنندگان به عنوان عرضه کنندگان ارز بانکها به عنوان واسط نقل و انتقال ارز و واردکنندگان به عنوان متقاضیان ارز فعال هستند.
هر کدام از طرفین دخیل در این سامانه پنل مربوط به خود را برای فعالیت دارند و هرگونه عملیات تجاری ارزی خارج از سامانه نیما ممنوع است.
هزینه های ترانزیت
در رویه ی ترانزیت به جز هزینه ی ماشین جهت انتقال هزینه های دیگری از جمله بن تضمین ( جهت تضمین اینکه کالا کاملا پلمپ شده به گمرک نهایی خواهد رسید) – هزینه ی انبارداری – هزینه ی اظهار گمرکی و کارمزد و …محاسبه خواهند گردید.
نکته ۱ : همان طور که ذکر شد کالای ترانزیتی به صورت کاملا پلمپ شده به گمرک دیگر انتقال پیدا میکند چنانچه برای مأمورین نیروی انتظامی در طول مسیر عبور کالا، ظن قاچاق نسبت به محموله عبوری وجود داشته باشد یا با فک پلمپ و هرگونه دخل و تصرف در کالای عبوری مواجه گردند، صرفأ با حضور نماینده گمرک فک پلمپ و بازرسی محموله امکانپذیر میشود.
نکته ۲ : برای انجام ترانزیت حتما باید در بارنامه ( راهنامه) اعلام گردد که مقصد نهایی کالا چه گمرکی میباشد و توسط چه شرکتی ترانزیت صورت خواهد گرفت.
مدت زمان پروسه ی ترانزیت درصورتیکه کلیه ی مدارک کامل بوده و مغایرتی بین اسناد وجود نداشته باشد بین ۲ الی ۳ روز کاری میباشد.
نکته ۳ : وزن و ارزش بار سهم بزرگی در هزینه هی تمام شده ی یک بار ترازینی دارد و در جدول زیر هزینه ی ترانزیت برای یک کانتینر ۴۰ فوت های کیوب با وزن ۱۵۳۰۰ کیلوگرم از مبدا بندرعباس گمرک شهید رجایی به تهران گمرک شهریار مشاهده مینمایید :
روال کاری ترخیص کالا از گمرک
بعد از طی مراحل ثبت سفارش و گرفتن مجوزات لازم برای ورود کالا وارد مرحله ترخیص خواهیم شد به طور کلی ترخیص کالا و هزینه های مربوط بخش زیادی از هزینه های مربوط به واردات یک کالا را شامل میشود و بنابراین هر بازرگان و وارد کننده ای نیاز است تا با نحوه محاسبات هزینه های ترخیص کالا آشنایی داشته باشد تا بتواند قبل از ورود کالا تمامی هزینه ها را تخمین زده و سپس نسبت به واردات کالا اقدام نماید. هزینه های دیگر شامل هزینه ی خرید کالا و انتقال آن به مرزهای کشور میباشد در این زمینه انتخاب یک شرکت بازرگانی و حمل و نقل کالا که بتواند امور صفر تا صد از خرید تا حمل و سپس ترخیص را انجام دهد بسیار مهم و حیاتی است و بازرگانی و خدمات بار هوایی ققنوس تجارت خاورمیانه میتواند طیف وسیعی از خدمات خرید و حمل و سپس ترخیص کالا را در اختیار تجار گرامی قرار دهد.
در ذیل نگاهی خواهیم داشت به فرآیند ترخیص کالا در گمرک های کشور و هزینه های آن
هزینه های قبل از ترخیص کالا
در زیر برخی از هزینه های رایج قبل از شروع فرایند ترخیص برای شما ذکر میشود
هزینه ی صدور ترخیصیه
یا Delivery order سندی است که از طرف شرکت حمل و نقل (فورواردر،کریر) بلامانع بودن انجام تشریفات گمرکی توسط صاحب کالا را به گمرک اعلام می نماید. معمولا ترخیصیه از روی بارنامه صادر میگردد. به عنوان مثال هزینه ی ترخیصیه لاین ماهان ۵۳۰۰۰۰۰ ریال میباشد
چه اطلاعاتی در ترخیصیه ذکر میشود ؟
مشخصات گیرنده
نام کشتی – هواپیما
شماره بارنامه و تاریخ صدور
بندربارگیری
بندرتخلیه
تعداد و نوع بسته بندی
شرح کالا
وزن ناخالص
نام شرکت کشتیرانی – هواپیمایی
مشخصات وسیله حمل
ترخیص کالا از گمرک (بررسی کالای تجاری و غیر تجاری)
کالاها براساس ارزش وزن به گروه کالاهای تجاری و یا غیر تجاری برای ترخیص طبقه بندی میشوند
ترخیص کالای غیرتجاری یا پته گمرکی
وقتی صحبت از کالای غیرتجاری میشود خیلی از افراد با اصطلاح پته آشنا میباشند و پته سند ترخیص کالای غیرتجاری میباشد . معمولا کالای غیرتجاری به کالایی گفته میشود که ارزش آن از ۱۰۰۰ دلار بیشتر نبوده و وزن بالای ۱۰۰ کیلوگرم نداشته باشد
هر مسافر همچنین میتواند برای یک بار در سال و تا میزان ۸۰ دلار برای کالاهای همراه خود به شرط غیرتجاری بودن و ممنوع نبودن اقدام نماید برای بیش از ۸۰ دلار مازاد به شرط تجاری نبودن با پرداخت حقوق پایه و سود بازرگانی کالا قابل ترخیص خواهد بود
ترخیص کالای تجاری
درصورتیکه که کالا از نظر وزن و ارزش بیش از ۱۰۰۰ دلار و ۱۰۰ کیلوگرم باشد در طبقه بندی کالاهای تجاری قرار میگیرد – البته تشخیص تجاری یا غیرتجاری برخی اقلام صرفا براساس نظر ارزیاب و گمرک میباشد
سود بازرگانی
مالیات غیر مستقیمی است که براساس قانون تجارت خارجی تصویب شده و از کالاها دریافت میشود. این هزینه تنها از کالاهایی که واردات قطعی دارند دریافت میگردد .کالا چه نو و چه دست دوم باشد در صورتیکه به صورت قطعی وارد کشور شود مشمول پرداخت این هزینه میباشد. و گمرک مسئول دریافت این هزینه است.
در اصطلاحات بینالمللی گمرکی از اصطلاح ((And Export Duties And Taxes Import)) استفاده میشود که شامل هر نوع حقوق گمرکی و سایر حقوق و عوارض مثلا در ایران : حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارضی است که در هنگام ورود یا صدور کالا وصول میشود ، البته میدانیم که صادرات کالا از هرگونه حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض معاف است
آیا واردات کالای موقت نیاز به اخذ مجوز دارد ؟
به طور کلی واردات کالا به صورت موقت نیاز به کسب مجوزهای مندرج در جدول ضمیمه مقررات و صادرات ندارد لینک در صورتیکه کالا مجاز و مشروط و یا غیرمجاز باشد همان گونه که ذکر شد نیاز به موافقت گمرک ایران دارد.
معافیت از سود بازرگانی
در مواردی و طی حمایت بخش های مثل شرکت های دانش بنیان و… از پرداخت سود گمرکی معاف هستند
ترانزیت کالا
از جمله هزینه های دیگر که ممکن است در پروسه ی ترخیص نیازمند پرداخت ام باشد هزینه ی ترازیت یا انتقال کالا از یک گمرک به گمرک دیگر میباشد. ترانزیت داخلی معمولا زمانی صورت میگرد که شرایط ترخیص در گمرک مبدا ورود کالا امکان پذیر نباشد یا امکانات لازم جهت ترخیص در گمرک مبدا وجود ندارد. در این حالت صاحب کالا با همکاری یک شرکت ترانزیت کار اقدام به انتقال کالا به گمرک مورد نظر خود میکند.
در حال حاضر داشتن ثبت سفارش کالا برای ترانزیت الزامی است و جز آن مدارک زیر مورد نیاز میباشد :
- گواهی مبدا
- تصویر پروانه بهره برداریاینویس
- پکینگ لیست
- واگذاری ترخیصیه به شرکت ترانزیت کار
جریمه گمرکی
در صورت بد اظهاری و یا کم اظهاری و یا بیش اظهاری کالا توسط صاحب کالا و یا نماینده ی قانونی ان گاها صاحب کالا بایستی نسبت به پرداخت جریمه اقدام نماید .اخیرا و بعد از تغییرات صورت گرفته در سیستم ثبت سفارش و دریافت ارز توسط متقاضیان واردات در صورت بیش بود (واردات کمتر از مقدار ارز دریافت شده ) نیز صاحب کالا مشمول پرداخت جریمه و مابه تفاوت خواهد بود لذا اظهار صحیح و دقیق کالا توسط شرکت ویا افراد متخصص در این زمینه میتواند از ضررهای بسیار صاحب کالا در آینده جلوگیری نماید.
مدارک مورد نیاز برای شروع ترخیص کالا
- فاکتور
- پکینگ لیست
- قبض انبار
یکی از مهمترین اسناد در پروسه ی ترخیص میباشد که توسط انبارهای عمومی صادر میگردد . در این سند نام صاحب کالا – نام شرکت حمل – تاریخ ورود به مرز – شماره بارنامه – تاریخ تحویل و تخلیه به انبار – شماره قبض انبار – نوع کالا – مشخصات محل قرار گیری و شماره انبار – تعداد بسته ها – وزن ناخالص –مشخصات تخلیه و… مشخص میشود.
- ترخیصیه
سندی است که شرکت حمل به واسطه آن به گمرک اعلام میدارد که کلیه ی هزینه های حمل توسط صاحب کالا پرداخت شده و صاحب کالا مجاز به آغاز پروسه ی ترخیص و امور گمرکی میباشد .در حال حاضر شرکتهای حمل نسبت به ایجاد ترخیصه به صورت سیستمی از طریق سامانه EPL اقدام میکنند .
رسید ترخیصیه الکترونیک از شرکت حمل
- بارنامه
گواهی مبدا Certificate of origin
این سند توسط فرستنده کالا باید صادر گردد و و به تایید سازمان های مربوطه در کشور مبدا کالا بایستی برسد. در این سند اطلاعاتی همچون مشخصات شیپر خریدار مبدا حمل مقصد بار پورت بارگیری پورت مقصد نام کالا کد تعرفه گمرکی تعداد بسته ها و وزن ناخالص ذکر میگردد .در کشور ما تمامی گواهی مبدا باید به مهر و امضای اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی برسد
- ثبت سفارش
- بیمه نامه
از مهمترین نکات در تدوین بیمه نامه ی باربری این است که باید تطبیق کامل با اسناد اصلی بار از جمله فاکتور پکینگ لیست و بارنامه داشته باشد . همچین بسته به نوع کالا بیمه نامه ممکن است سه کلوز A,B,C داشته باشد که هر کدام دارای پوشش متفاوتی میباشند. معمولا کلوز A بیشترین پوشش و کلوز C کمترین پوشش بیمه ای را دارند و توسط کارشناسان بیمه کارشناسی و تعیین میگردد
نکته مهم در بحث بیمه این است که حتما باید قبل از حرکت بار صادر و تدوین شود. همچنین توصیه میکنیم نسبت به درج شماره بیمه نامه بر روی بارنامه هم اقدام گردد.
- گواهی بازرسی کالا
در صورتی که ثبت سفارش کالا از طریق سیستم بانکی باشد الزامی میباشد. برای صدور گواهی بازرسی معمولا نماینده های این شرکتها در کشور مبدا و یا کشور مقصد نسبت به بررسی کالا و در صورت نیاز انجام آزمایشات و تست های مورد نیاز اقدام نموده و سپس گواهی بازرسی صادر میگردد. این گواهی ها پس از صدور بایستی در سیستم EPL بارگذاری شود .لیست شرکتهای بازرسی مورد تایید بانک مرکزی در سایت این بانک قابل دسترسی است.
- پروانه بهره برداری
- مخصوص شرکتهای تولیدی
- کاتالوگ و بروشور ( حسب مورد )
- مجوزهای قانونی جهت ترخیص کالا از قبیل گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی و سایر
- پروانه صادراتی ( در صورتی که واردات در مقابل صادرات انجام شود )
- وکالت نامه رسمی
زمان فرایند ترخیص کالا از گمرک
با توجه به پیچیدگی فرایند ترخیص و اینکه گاها برای ترخیص برخی از کالاها نیاز به اخذ مجوزهای خاصی از سازمان های دیگر میباشند ممکن است فرایند ترخیص بین ۱ الی ۵ هفته کاری به طول بی انجامد.
ما در جدول زیر زمان تقریبی برای تکمیل کلیه فرایندهای ترخیص را برای شما ذکر میکنیم.
واگذاری EPL
شرکت های کریری و یا فورواردری با وارد شدن در سامانه EPL نسبت به واگذاری و ایجاد ترخیصه اقدام مینمایند در این حالت نسب به تکمیل اظهارنامه کالاهای خود را در پنجره واحد تجارت فرامرزی اقدام مینمایند
سپرده گذاری وثیقه کانتینر و چک تضمین (درصورتی که بار دریایی درکانتینر باشد)
با توجه به نوع کانتیر در زمان دریافت مدارک بایستی توسط صاحب کالا در اختیار لاین مربوطه قرار گیرد
محاسبه هزینه های ترخیص کالا از گمرک
در ابتدا بایستی به محاسبه ی قیمت کالا در گمرک پرداخته و سپس براساس این قیمت که اصطلاحا CIF نامیده میشود به محاسبه ی سایر هزینه های گمرکی پرداخت .
CIF چیست ؟
C: Cost یا همان قیمت خود کالا میباشد که بر مبنای ارزش مندرج در TSC و یا فاکتور کالا درز نظر گرفته میشود
I: Insurance: هزینه ی بیمه ی باربری بار میباشد
F: Freight همان هزینه ی حمل کالا میباشد
واردات قطعی و واردات موقت
در صورتیکه کالایی برای منظور خاصی و طی مدت مشخصی وارد کشور شده و سپس خارج گردد با رویه ی واردات موقت رو به رو هستیم. واردات کالاهای مجاز و مشروط و غیر مجاز تنها با موافقت گمرک ایران امکان پذیر است
شیوه ی محاسبه حقوق ورودی در گمرک
برای محاسبه حقوق ورودی کالا کافیست تا درصد تعرفه را از کتاب مقررات واردات و صادرات استخراج کنیم. سپس این تعرفه که به صورت درصد بیام میشود بایستی در ارزش ریالی سیف کالا ضرب تا هزینه ی حقوق ورودی کالا به دست آید.
به عنوان مثال در صورتیکه تعرفه ی کالایی ذکر شده در بالا معادل ۲۰ درصد باشد حقوق ورودی این کالا به این صورت محاسبه میگردد :
۵۴,۶۰۰,۰۰۰ *۲۰٪ = 10,۹۲۰,۰۰۰ ریال
۹ درصد ارزش افزوده که از معادل ریالی ارزش سیف محاسبه میگردد
۴ درصد مالیات خوش حسابی که مانند ارزش افزوده از از معادل ریالی ارزش سیف کالا محاسبه میشود
توجه بفرمایید که در زمان واردات کالا این ۴ درصد به عنوان مالیات علی الحساب پرداخت میشود و پس از پایان سال مالی مالیات عملکرد شرکت محاسبه میگردد این پرداخت بعد از مالیات عملکرد شرکت کسر میگردد
- هزینه ی وزارت راه
معادل ۱۰ درصد کرایه حمل میباشد این هزینه در صورتیکه محاسبه و به مجموع هزینه ها اضافه میگردد که کالا با ناوگان خارجی حمل شده باشد . مثلا در صورتیکه بار هوایی با لاین ماهان حمل شود صاحب کالا از پرداخت هزینه ی وزارت راه معاف میباشد
- عوارض هلال احمر
- معادل یک درصد حقوق ورودی کالا
- هزینه ی مجوزات و آزمون ها
در صورتی که کالا بنا به تعرفه ی اعلامی نیاز به دریافت مجوز خاصی داشته باشد .معمولا این مجوزات به دو صورت قابل دریافت هستند یک : در زمان ثبت سفارش مجوزهای لازم دریافت و در سامانه جامع بارگذاری میگردد . حالت دوم : در زمان ثبت سفارش دریافت نمیگردد لیکن به هنگام ترخیص باید این مجوزات به گمرک ارایه شود
- هزینه ی آزمایشگاه و استاندارد – درصورت نیاز
- هزینه ی انبارداری
این هزینه براساس وزن ناخالص کالا و نوع انباری که در آن نگه میشود معمولا محاسبه میشود. از زمان تحویل کالا به انبارها معمولا هزینه ی انبارداری محاسبه و تا زمان ترخیص و خروج کالا از گمرک مورد محاسبه قرار میگرد و سند مربوط به آن تحویل صاحب کالا جهت پرداخت میگردد
نکته : معمولا انبارهای یخچالی و یا انبارهایی که امکان تنظیم دما و شرایط دارند هزینه های بالاتری نسبت به انبارهای معمولی و یا انبار رو باز دارند . این گونه انبار ها معمولا برای نگه داری کالاهایی مثل میوه مواد دارویی و … استفاده میشوند .
کالای متروکه
به کالایی گفته میشود که صاحب کالا به دلایل مختلف برای ترخیص آن مراجعه نکرده است و یا به دلیل عدم تکمیل مدارک لازم و یا مجوزهای مورد نیاز متروکه شده است. در انبارهای عمومی گمرکات فرودگاهی پس از دو ماه و در سایر اماکن گمرکی پس از چهار ماه توقف از تاریخ صدور اولین قبض انبار کالا متروکه میشود . بعد از این مدت با موافقت گمرک تا چهار ماه دیگر (در گمرکات زمینی و دریایی) و تا ۲ ماه دیگر در گمرکات فرودگاهی قابل تمدید است. در غیر اینصورت و در بعد اتمام موید مقرر کالا متروکه شده و در اختیار مدیریت جمع آوری و فروش اموال تملیکی قرار خواهد گرفت.
نکته : نگهداری کالا در مناطق ویژه اقتصادی مشمول قانون متروکه نیست
- هزینه ی تخلیه و بارگیری کالا در انبارهای گمرکات کشور در هنگام ورود کالا و یا هنگام ترخیص
- هزینه ی حق توقف کانتینر – درصورتیکه بار به صورت دریایی وارد کشور شده باشد
شرکتهای کشتیرانی معمولا تعرفه ی مصوب به جهت دریافت حق توقف دارند و هر کانتیر معمولا از چند روز رایگان در ابتدای ورود و صدور قبض انبار برخوردار میباشد و پس از ان طی تعرفه اعلامی و تا زمان تحویل کانتینر به دپوی کشتیرانی – این هزینه محاسبه میگردد
- هزینه ی برگشت کانتینر
گاها برای برخی کالاها تا اتمام پروسه ی ترخیص کالای کانتیری استریپ – تخلیه – نمیشود . در اینصورت بایستی علاوه بر پرداخت حق توقف کانتینر هزینه ی برگشت کانتینر نیز توسط صاحب کالا پرداخت گردد.
- هزینه ی صدور بیمه باربری
- کارمزد ترخیص کالا
معمولا طی هماهنگی با صاحب کالا و حق العمل کاری و ترخیصکار تعیین میگردد
مراحل ترخیص کالا
ورود اطلاعات اولیه در سیستم EPL
پس از آماده کردن مدارک بالا پروسه ی ترخیص عملا با وارد کردن اطلاعات کالا در سیستم گمرکی EPL آغاز میگردد در این مرحله اطلاعات کالا براساس اسناد و مدارک در سامانه وارد شده و مدارک لازم بارگذاری میگردد. ورود این اطلاعات بخش مهمی از پروسه ی ترخیص است که میتواند به وسیله ی صاحب کالا یا نماینده قانونی آن صورت گیرد. کارشناسان گروه تجاری ققنوس با تسلط و آشنایی بر سیستم اظهار و EPL میتوانند در زمینه ارایه ی مشاوره های لازم بازرگانان محترم را یاری دهند.
دریافت کوتاژ
در این مرحله اطلاعات وارد شده و مدارک توسط دایره احراز هویت دایره فنی گمرک بررسی شده و در صورت صحت اطلاعات و عدم وجود مشکل نسبت به ثبت و ارایه ی شماره کوتاژ اقدام میگردد. این قسمت بسته به نوع کالا – نوع مجوزات – ارزش – وزن کالا – درصد مأخذ حقوق ورودی و… کالا یکی از مسیرهای سبز زد یا قرمز را خواهد داشت
کنترل و ارزیابی و تعیین ارزش
با توجه به مسیر تعیین شده برای کالا پروسه ی ترخیص صورت میگیرد و در صورتی که مسیر سبز باشد با داشتن مجوز های لازم کالا مستقیم به مرحله صندوق و واریزی خواهد رفت . اما در صورتیکه زرد و یا قرمز برای کالا در نظر گرفته شود به این معنا خواهد بود که کالا نیاز به ارزیایی و کنترل توسط ارزیاب خواهد داشت گاها رییس سرویس گمرک مربوطه نیز ممکن است کالا رو مورد ارزیایی و یا کنترل قرار دهد. در صورتیکه در این مرحله در مدارک بررسی شده و کالا ارزیایی شده مشکل و یا عدم تطبیقی وجود نداشته باشد در بخش دایره ارزش، ارزش اظهاری، سوابق گمرکی و دیگر روش های تعیین ارزش مورد بررسی و ارزیایی قرار میگیرد.
اخذ مجوزات لازم
این مرحله در صورتیکه در زمان ثبت سفارش مجوزات لازم اخذ نشده باشد – صاحب کالا و یا نماینده قانونی او باید نسبت به دریافت مجوزات لازمه اقدام کنند .
بررسی توسط کارشناس سرویس مجازی
در این قسمت کارشناس مجازی تعرفه و اسناد اظهاری و بارگذاری شده را مورد بررسی قرار میدهد. همچنین به بررسی مجوزات اخذ شده می پردازد.
واریزی و پرداخت هزینه های گمرک
در این مرحله در صورتیکه مجوز لازمه از سوی کارشناس مجاز صادر گردید و کالا به لحاظ ترخیص بلامانع بود ِ هزینه ی قابل پرداخت به گمرک محاسبه و مشخص میشود و صاحب کالا بایستی در این مرحله نسبت به واریز هزینه های گمرکی ( که در بالا به تفصیل توضیح داده شد ) بپردازد .
اجازه بارگیری و درب خروج
در این مرحله بعد از اخذ تمامی مجوزات و انجام واریزی های گمرکی – صاحب کالا میتواند نسبت به خروج کالای خود اقدام نماید و در این مرحله بایستی با مراجعه به انبار مربوطه هزینه های مربوط به انبارداری را پرداخت نماید.
پس از پرداخت هزینه های انبارداری و رسوب کالا بیجک توسط انبار دار صادر میشود و این سند به این معنی میباشد که صاحب کالا تمامی هزینه های گمرکی و انبارداری را پرداخت کرده و مجاز به بارگیری و خروج کالا میباشد
شناسه انبار
صاحب کالا موظف است با مراجعه به سامانه جامع مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص نسبت به معرفی انبار مقصد کالا اقدام نماید و کد و شناسه دریافت نماید و سپس اعلام وصول کالا را به صورت سیستمی در این سیستم اعلام نماید.
در مورد ترخیص کالا سوال دارید؟
سامانه جامع تجارت سامانه ای است که با هدف نظارت بر فرایند تجارت، یکپارچه سازی سازمان های دخیل در این امر، هماهنگی و حذف روند های اضافه و موازی تشکیل شده است. این سامانه دارای دو زیر سامانه شامل ۱- سامانه تجارت داخلی ۲- سامانه تجارت فرامرزی. و همچنین سه سامانه جانبی شامل ۱- سامانه جانبی رهگیری ۲- سامانه جانبی شناسه کالا ۳- سامانه جانبی جامع انبار ها می باشد. تاجران و بازرگانان برای این که بتوانند اقدام به واردات کالا به درون کشور نمایند باید به این سامانه مراجعه کرده و در آن ثبت نام کنند. تاجران با استفاده از این سامانه می توانند از مجوازات مورد نیاز کالا های خود با خبر شوند.
بازرگانان وظیفه دارند کالا هایی را که قصد وارد کردن آن را به کشور دارند در سامانه تجارت ثبت کنند هدف از این کار این است که اطلاعات و مشخصات کامل کالا های وارداتی بررسی شود و به اطلاع مسئولان مربوطه برسد. علاوه بر این مسئله کالا هایی که وارد کشور می شوند بر اساس نوع و جنس کالا هر کدام نیاز به مجوز های گوناگونی است که بازگان وظیفه دارد بر اساس نوع کالایی که قصد وارد کردن آن را دارد نسبت به اخذ مجوز اقدام کند. مجوز وزارت بهداشت، مجوز اداره استاندارد، مجوز کانون پرورش فکری و فرهنگ و ارشاد اسلامی و …. از جمله این مجوز ها می باشد.
پروفرما اینوس در واقع به معنای پیش فاکتور می باشد و نقش بسیار مهمی را در روند ثبت سفارش کالا در گمرک بر عهده دارد. تاجران و بازرگانان در صورت داشتن پیش فاکتور از کالا هایی که خریداری کردنه اند می توانند اقدام به ثبت سفارش کالا در گمرک نمایند. پیش فاکتور استاندارد دارای یک سری ویژگی است که از جمله این ویژگی ها می توان به مواردی چون: ۱- تاریخ صدور پیش فاکتور ۲- مدت اعتبار ۳- نام و نشان فروشنده خارجی به صورت کامل و دقیق ۴- نام کامل خریدار کالا ها که باید بر اساس کارت بازرگانی او باشد ۵- تعداد کالا ها ۶- نوع ارز استفاده شده ۷- مهر و امضای فروشنده خارجی ۸- و ….. اشاره کرد.
زمانی که بازرگانان اقدام به ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت می کنند باید برای این ثبت کالا های خود یک سری مدارک را به سامانه ارائه دهند. از جمله این مدارک می توان به مواردی چون: ۱- کارت بازرگانی معتبر که به نام وارد کننده کالا ها باشد. ۲- ارائه پیش فاکتور کالا ها و یا فاکتور اصلی ۳- تشکیل دادن پرونده به منظور تخصیص ارز ۴- دریافت تمامی مجوز هایی که بسته به نوع کالا مورد نیاز است. اشاره کرد.
کارت بازرگانی در واقع یک مجوز است برای اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس قوانین گمرکی کشور با استفاده از این مدرک می توانند در جهت واردات و صادرات کالا و به طور کل تجارت برون مرزی فعالیت کنند. علاوه بر این موارد افراد دارنده این کارت می توانند به امر ترخیص کالا از گمرک، ثبت سفارش کالا و … بپردازند. تاجران برای دریافت این کارت می توانند به اتاق بازرگانی محل سکونت خود مراجعه کنند و با ارائه مدارک مورد نیاز و داشتن شرایط لازم به دریافت کار بازگانی اقدام کنند. در صورتی که افراد برای واردات کالا از کارت بازرگانی دیگران که دارای جریمه می باشد استفاده کنند تا زمان پرداخت جریمه توسط صاحب کارت کالا های وارداتی نیز ترخیص نمی شود.
بازرگانان برای ترخیص کالا از گمرک باید قبل و بعد از ثبت سفارش خود در سامانه جامع تجارت اقداماتی را انجام دهند و مجوز های مربوطه را دریافت کنند. از جمله این اقدامات می توان به مواردی چون: ۱- آخذ کارت بازرگانی معتبر ۲- اخذ پیش فاکتور و یا فاکتور اصلی ۳- کنترل کردن استاندارد های اجباری قبل از فرایند سفارش کالا ۴- دریافت شناسه مربوط به تامین کننده خارجی از طریق سامانه جامع تجارت ۵- دریافت مجوز مربوط به ثبت سفارش کالا از وزارت صنعت – معدن – تجارت ۶- تامین کردن ارز مورد نیاز و پرداخت آن به فروشنده توسط بانک یا یکی از صرافی های مجاز ۷- ورود اطالعات مورد نیاز در سامانه ی سمتاک ۹- و … اشاره کرد.
بازرگانان زمانی که کالا های خود را در سامانه جامع تجارت ثبت می کنند و تاییدیه این سامانه را دریافت می کنند طی مدت زمانی که از طرف این سامانه به آن ها داده می شود زمان دارند تا کالا های خود را به کشور وارد کرده و مراحل گمرکی مورد نظر را طی کنند و سرانجام اقدام به ترخیص کالا از گمرک کشور نمایند. مدت زمانی که سامانه به افراد می دهد به طور معمول شش ماه می باشد. در صورتی که افراد به زمانی بیش تر از مدت تعیین شده توسط سامانه جامع تجارت نیاز داشته باشند می توانند با پرداخت هزینه ی مجدد زمان خود را تمدید کنند.
کالا های وارداتی به کشور بر اساس قوانین هر کشور و همچنین و نوع و جنس کالا ها، نیاز به یک سری مجوز دارند که بازرگان و وارد کننده کالا باید قبل از ورود کالا ها به کشور در جهت ترخیص کالا ها از گمرک به دریافت این گونه مجوز ها نیاز دارد. بازرگانان برای این که متوجه شوند کالای وارداتی آن ها نیاز به چه نوع مجوزی دارد باید با ثبت کالا های خود در سامانه جامع تجارت و با وارد کردن کد تعرفه گمرکی یا همان HS CODE در این سامانه از نوع مجوز هایی که باید نسبت به دریافت آن اقدام کنند مطلع شوند.
کد HS CODE یا کد تعرفه گمرکی یک کد بین المللی می باشد که در راستای طبقه بندی کالا ها از آن استفاده می شود که بر اساس یک سیستم هماهنگ کننده بین المللی در ابتدای هر سال تصویب می شود و به اطلاع بازرگانان می رسد. بازرگانان می توانند برای اطلاع یافتن از این گونه کد ها به کتاب مربوط به مقررات صادرات و واردات کالا مراجعه کنند. این کد ها به این صورت هستند که ۴ رقم ابتدایی آن ها در بین تمامی کشور ها مشترک می باشد اما دیگر ارقام آن ها متفاوت است به گونه این که کد های تعرفه گمرکی مربوط به کشور ایران هشت رقمی و کد های مربوط به کشور چین ۱۰ رقمی است.
سامانه TSC سامانه اظهار از راه دور است سامانه EPL سامانه ای در خصوص جستجوی ارزش کالا های وارداتی می باشد. در گذشت روند کار گمرک کشور به این صورت بود که تمامی این مراحل توسط کارمندان گمرک به صورت دستی انجام می شد که این مسئله امری بسیارزمان بر بود و علاوه بر آن باعث به وجود آمدن اختلافت و تفاوت های چشمگیری در مرحله ی ارزیابی کالا و همچنین ترخیص کالا می شد اما اکنون با بروز شدن روند کار گمرک کشور و استفاده از سامانه های کامپیوتری به جای نیرو های انسانی انجام این فرایند ها بسیار سریعتر از قبل انجام شده و میزان خطا در انجام این امور بسیار کاهش یافته است.
شما برای ترخیص کالا از گمرک نیاز به اسناد و مدارک مختلفی نظیر اسناد حمل و نقل (بارنامه و امضا شرکت حمل کننده و فرستنده بار)، اظهار نامه گمرکی، پکینگ لیست، گواهی مبدا، اسناد بیمه، گواهی های مورد نیاز مانند گواهی بهداشت و استاندارد دارید. تهیه و آماده سازی چنین مدارکی نیاز به تخصص و تجربه کافی دارد و بهتر است با کمک کارشناسان ترخیص کالا انجام بگیرد.
تاخیر در روند ترخیص کالا میتواند ناشی از عدم تهیه مدارک لازم، عدم رعایت قوانین و مقررات گمرکی، ارائه اطلاعات نادرست یا ناقص، عدم کسب مجوزهای لازم و بروز مشکلات حمل و نقل کالا باشد. بسیاری از تجار در فرایند اخذ مجوزهای ضروری دچار اشتباه میشوند و از جمله دلایل اصلی است که سبب گیر افتادن کالاها در گمرکات میشود؛ اما شما عزیزان میتوانید با کمک تیم ترخیص کار حرفه ای گروه تجاری ققنوس از بروز هر اشتباه احتمالی جلوگیری نمایید.
بله! اما به طور کلی، برای ترخیص کالا از گمرک باید حقوق گمرکی مربوط به کالا پرداخت شود؛ با این حال، برخی کالاها و در موارد خاص ممکن است از پرداخت حقوق گمرکی معاف باشند. برای اطلاع از این که چه افراد و کالاهایی از پرداخت حقوق گمرکی معاف هستند و شرایط معافیت از پرداخت حقوق گمرکی چیست، میتوانید با کارشناسان گروه تجاری ققنوس تماس بگیرید و اطلاعات دقیق تر را در این زمینه به طور کامل دریافت کنید.
جمع بندی
یکی از مراحل بسیار مهم واردات ترخیص کالا از گمرک میباشد که عدم آشنایی با قوانین و رویه ها و شرایط ترخیص موجبات ضررهای بسیاری برای واردکنندگان شده است. گروه تجاری ققنوس و و کارشناسان این مجموعه با تجربه ی مناسب و تسلط به کلیه ی فرآیندهای واردات و ترخیص کالا میتوانند تجار و بازرگانان کشور را در امر خطیر واردات همراهی نمایند.ما از ابتدای ورود کالا به گمرک ، فرآیندهای حین ترخیص کالا از گمرک، مدارک مورد نیاز ترخیص و اقدامات لازم پس از ترخیص در کنار شما خواهیم بود تا کالای مورد نظر خود را در کمترین زمان ممکن و با کمترین هزینه ممکن از گمرکات کشور ترخیص کنید.
از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید