ترانشیپ کالا چیست و چه کاربردهایی دارد؟

براورد قیمت هزینه خرید کالای خود از سایت آمازون، eBay، علی اکسپرس و سایر سایت ها فقط و فقط از طریق ارسال تیکت در ناحیه کاربری پیگیری گردد.

ترانشیپ کالا

آنچه در این مقاله میخوانید

کسانی که در زمینه تجارت و حمل و نقل بین المللی فعالیت دارند حتما با اصطلاح ترانشیپ کالا آشنا هستند. شاید شما هم این اصطلاح را شنیده باشید و کنجکاوید بدانید که ترانشیپ چیست و چگونه انجام می‌شود. باید بگوییم که حمل و نقل کالاهای گوناگون به اقصی نقاط جهان، از عوامل و زیر مجموعه های زیادی تاثیر می پذیرد که هر کدام نقشی در این زنجیره حمل و نقل بین المللی به عهده دارند. یکی از این اصطلاحات حمل و نقل ترانشیپ است. ترانشیپ یکی از انواع روش های حمل و نقل دریایی کالاست که در آن کالاها را بدون اینکه مجددا تخلیه و بارگیری نمایند، وارد کشتی دیگری می کنند و به مقصد نهایی می فرستند. برای آشنایی بیشتر با اصطلاح ترانشیپ کالا در حمل و نقل بین المللی در ادامه با ما در گروه تجاری ققنوس همراه باشید.

ترانشیپ کالا چیست و چگونه انجام می‌شود؟

در حمل و نقل بین المللی وقتی باری را به کشور و یا مناطق دیگری می فرستید، به دلیل وجود محدودیت هایی امکان دارد که شرایط انتقالتان تغییر یابد و شما نتوانید کالاهایتان را به طور مستقیم به مقصد مد نظرتان ارسال کنید و نهایتا برای ارسال آن به پلن دوم نیاز خواهید داشت. به بیان دیگر در این حالت شما باید ابتدا کالایتان را به کشور دیگری بفرستید و بعد از همین کشور کارهای انتقال کالا به مقصد اصلی تان را انجام دهید. این فرایند معنای دقیق ترانشیپ کالا می باشد که راهی است برای مقابله با برخی محدودیت های ارسال. به بیان ساده اگر بخواهیم ترانشیپ را توضیح دهیم، می توان آن را زیرمجموعه ای از ترانزیت کالاها دانست.

بر طبق یک قرارداد، آن دسته از شرکت هایی که کشتی ساحلی (Feeder) دارند، کانتینرها را از بندر جبل علی به سایر بنادر مقصد انتقال می دهند. در فرایند ترانشیپ کشتی هایی که کانتینر ها را از بندر مبدا بارگیری کرده اند، در بندر پهلوگیری می کنند و بعد به وسیله ماشین آلات مخصوص انواع کانتینرهای دریایی به کشتی های Feeder منتقل می شوند که معمولا اندازه کوچکتری دارند. ترانشیپ هزینه های لازم برای خطوط کشتیرانی را کاهش می دهد. ترانشیپ کالا از روش های گوناگونی انجام می شود که طی چند سال گذشته، متداول ترین روش آن ترانشیپ از راه دریا و حمل بار دریایی می باشد. ولی اخیرا اغلب کشورها سعی بر انجام ترانشیپ کالا از راه های زمینی بوده اند.

ترانشیپ یا ترانشیپمنت چیست
ترانشیپ یا ترانشیپمنت چیست

هدف از ترانشیپ کالا چیست؟

هدف اصلی از ترانشیپ چیست؟ یکی دیگر از سوالات رایج در این زمینه می باشد. ما در جواب می گوییم که ترانشیپ کالاها به شما کمک می کند تا بسیاری از مشکلاتی که در ارسال بار ممکن است با آن ها مواجه شوید را از مسیرتان برداشته و کالاهایتان را بدون دردسر به مقصد اصلی ارسال کنید. ولی به چه دلیل برای حل این مشکلات ترانشیپ انجام می شود؟ در حقیقت به علت وجود محدودیت ها و موانع گوناگون در برخی کشورها، شرایط ارسال سخت شده و نیاز می شود تا گاهی برای ارسال کالاهای با درجه اهمیت کمتر نیز وقت و هزینه زیادی صرف شود.

بنابراین با توجه به این موضوع هدف اصلی و مزایای ترانشیپ کالا روشن و قابل درک خواهد بود؛ زیرا در این موارد ترانشیپ، ارسال بارها را برایتان راحت تر کرده و سبب کاهش زمان و هزینه درفرایند انتقال موفق کالاها می شود و در پایان سود بیشتری نصیب شما خواهد شد.وقتی قصد ترانشیپ کالا را دارید، در حقیقت برای آن کالا دو مقصد در نظر گرفته می شود؛ ابتدا کالا به یک مقصد واسط ارسال می شود و سپس از آنجا به مقصد نهایی خود می رسد. شاید در نظرتان این کار مسیر طی شده را طولانی تر نشان دهد، اما گاهی اوقات که برای ارسال بارتان به مقصد نهایی، چاره ای جز این نباشد که اول بار را به یک مقصد در بین راه بفرستید، بهترین کار این است که ترانشیپ کالا انجام دهید.

همچنین هرگاه لازم باشد تا وسیله حمل و نقلتان را در مسیر تعویض کنید، بهتر است ترانشیپ کالا را انجام دهید. در کل این مسیر بار است که همه چیز را تعیین می کند و با توجه به مسیر محموله تان ممکن است شرایط ارسال تغییر یابد. اگر در خود محموله ارسالی تان نیز تغییراتی پیش آمد؛ مثلا خواستید کالایتان را همراه با بارهای بزرگتری بفرستید، اینجا هم ترانشیپ کالا بهترین گزینه برای ارسال است.

انواع مختلف ترانشیپ کالا

ترانشیپ کالا دو نوع مختلف دارد:

  • ترانشیپ‏ های مربوط به حمل و نقل داخلی که ترانشیپ داخلی نامیده می‏شود.
  • ترانشیپ ‏های مربوط به حمل و نقل بین المللی کالا که ترانشیپ بین المللی نام دارد.

ترانشیپ داخلی

تفاوت زیادی بین ترانشیپ داخلی کالا و ترانشیپ بین المللی وجود ندارد. اگر خواستار استفاده از ترانشیپ در حمل و نقل محموله خود در نقاط مختلف کشوری هستید، ابتدا لازم است از طرف دولت تاییدیه دریافت نمایید.

به عبارت دیگر، لازم است در سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران اقدام به ساخت اکانت کاربری کنید و به ترتیب مراحل زیر را انجام دهید:

  1. ابتدا از طریق گزینه دور اظهارات ترانزیت در منوی اصلی، باید اطلاعات کامل کالا به صورت بارنامه دریایی و قبض انبار، معرفی شود.
  2. در مرحله دوم باید گزینه ترانشیپ داخلی توسط متقاضی انتخاب شود.
  3. در مرحله سوم، آیکونی با نام گمرک میان راهی به متقاضی معرفی خواهد شد که بسته به مقصد مورد نظر، باید تمامی مراحل مرتبط با آن انجام شود.

ترانشیپ بین المللی کالا

ترانشیپ بین المللی کالا امروزه در مناطق گمرگی بسیاری انجام می‌شود. بنابراین از بررسی‌ها و عوارض گمرکی جلوگیری به عمل می‌آید، در غیر این صورت سبب تاخیر حمل و نقل کارامد می‌شود. این روش حمل و نقل به طور معمول کاملا قانونی و به صورت بخشی از تجارت روزمره جهانی انجام می‌شود، اما می‌تواند مانند ورود غیرقانونی، قاچاق یا کالاهای بازار خاکستر مورد استفاده قرار بگیرد. این روش ترانزیت معمولا برای صرفه‌جویی در هزینه های حمل و نقل انجام می‌شود، اما زمان رسیدن به مقصد را افزایش می‌دهد.

تاییدیه نهایی که وصول پروانه در گمرک میان راهی را اعلام می کند

بعد از انجام این مراحل، متقاضی باید منتظر تایید نهایی اعلام وصول پروانه در گمرک میانی باشد. با ابلاغ این تاییدیه، دو حالت پیش رو دارید. برای شروع اگر قرار است ارسال محموله به مقصد‏های جداگانه‌‏ای انجام شود، قبض بار باید تفکیک و قبض جدید را دریافت کنید. در این مرحله، متقاضی باید وارد منوی دریافت سریال ترانشیپ شده و اطلاعاتی از قبیل شماره قبض انبار، گمرک میانی، گمرک مقصد و موارد مشابه را وارد کند.البته لازم به ذکر است که به وارد کردن مجدد اطلاعات اظهارنامه دیگر نیازی نخواهید داشت. در نهایت، برای هر مقصد مختلف، یک شماره سریال جدید ایجاد می‏شود که در وضعیت کوتاژ قرار دارد. حالت دوم نیز برای مواقعی می باشد که قرار است فقط وسیله حمل و نقل یا حامل کالا تغییر کند.

این بار دیگر لازم نیست قبض بارها را از هم تفکیک نمایید و فرد متقاضی تنها باید از راه منوی دریافت سریال ترانشیپ، شماره قبض گمرک میان راهی و گمرک مقصد را وارد نماید و شماره سریال جدید را که در وضعیت کوتاژ قرار دارد، دریافت کند. عملیات گمرکی ترانشیپ کالا، هیچ تفاوتی با عملیات گمرکی ترانزیت ندارد و شامل تمامی موارد زیر می‏شود:

  • ارزیابی
  • کارشناسی
  • صدور بیجک
  • درب خروج
حمل و نقل بین المللی دریایی
حمل و نقل بین المللی دریایی

مراکز ترانشیپ کجا قرار دارند؟

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان بنادر و دریانوردی به نقل از پورت تکنولوژی، ترانشیپ (حمل و نقل محموله به مقصد میانی و سپس به مقصد اصلی) بخش حیاتی از فعالیت خطوط حمل و نقل کانتینری است و می تواند میزان قابل توجهی از ترافیک بندری را به ویژه در مناطقی که دارای مراکز تولید زیادی هستند، به خود اختصاص دهد. در این قسمت نگاهی داریم به بزرگترین مراکز ترانشیپ در دنیا:

بندر سنگاپور

شلوغ ترین بندر ترانشیپی جهان که ۲۰ درصد از ترافیک ترانشیپ در جهان را به خود اختصاص داده است. سنگاپور به عنوان دومین بندر پرترافیک دنیا در سال ۲۰۱۹، در حدود ۳۷,۲ میلیون TEU تخلیه و بارگیری داشته است که از این میزان ۳۰.۹ میلیون مورد آن ترانشیپی بوده است. علاوه بر این، بندر سنگاپور به ۶۰۰ بندر در ۱۲۳ کشور جهانی متصل است و هر سال ۱۳۰،۰۰۰ کشتی در این بندر پهلو می گیرد. پس از اتمام ساخت یک ترمینال با ظرفیت ۶۰ میلیون TEU، این بندر به پرترافیک ترین بندر جهان تبدیل خواهد شد.

بندر شانگهای

شانگهای بزرگترین بندر جهان است که در سال ۲۰۱۹ در حدود ۴۳,۳ میلیون TEU تخلیه و بارگیری داشته که تقریباً نیمی از آن حجم ترانشیپ بوده است. بندر شانگهای از سال ۲۰۱۰ بندر سنگاپور را پشت سر گذاشت و به عنوان شلوغ ترین بندر جهان شناخته میشود. این بندر اکنون کمتر از سه میلیون TEU با هدف ۴۵ میلیون TEU در سال فاصله دارد که قصد دارد تا سال ۲۰۴۰ به آن برسد. اگر قصد واردات از شانگهای را دارید، در حال حاضر بزرگترین ترمینال کانتینری اتوماتیک جهان در این بندر قرار دارد که در سال ۲۰۱۷ افتتاح شده است.

بندر شنژن

در سال ۲۰۱۹ بندر شنژن حدود ۲۷,۵ میلیون TEU تخلیه و بارگیری انجام داده است که حدودا نیمی از این رقم ترانشیپ می باشد. می توان گفت بندر شنژن چهارمین بندر پر رفت و آمد در جهان می باشد که بوسیله بندر نینگبو _ ژوشان از شانگهای و سنگاپور جدا گشته است.

بندر بوسان

بندر بوسان حدود ۹ میلیون TEU  (معادل یک کانتینر ۲۰ فوتی) بار ترانشیپی در سال ثبت کرده و میتوان گفت ۲۱,۹۹ میلیون TEU در سال تخلیه و بارگیری میکند و ششمین بندر شلوغ جهان شناخته میشود. شبکه فیدر بندر بوسان امکان اتصال به بنادر روسیه، چین و ژاپن فراهم کرده است و مشوق های حمل و نقل در این بندر شرایط جذب حجم بیشتری از کالا را مهیا می کند.

بندر هنگ کنگ

این بندر نیز در سال حدودا ۵ میلیون TEU کالای ترانشیپی دارد و جمعا ۱۸,۳۶ میلیون TEU تخلیه و بارگیری انجام می دهد که آن را در رتبه هشتم در بین بنادر پرتردد جهان قرار می دهد. این بندر امکانات فراوانی جهت تعمیر، نگهداری و ساختن انواع کشتی ها دارد؛ بندر هنگ کنگ زمانی یکی از شلوغ ترین بنادر جهان بود.

تفاوت ترانزیت و ترانشیپ

همانطو که گفتیم ترانشیپ به عنوان زیر مجموعه ترانزیت محموله ها و کالاهای گوناگون است. گاهی اوقات از این دو اصطلاح به جای یکدیگر هم استفاده می‌شود، چرا که ماهیت اصلی آن‌ها مشابه است. اما با توجه به هدف اصلی بکار گرفتن هر یک از این روش‌ها، معنایی متفاوت برای آن‌ها در نظر گرفته می‌شود. سازمان اصلی و بین المللی که فعالیت‌های مربوط به گمرکات  کشورها را کنترل می‌کند، ترانزیت کردن کالاها را انتقال بار از مبدا گمرکی به یک مقصدی که تحت نظارت گمرک در این جهت انجام می‌شود، معنی کرده است. در مقابل ترانشیپ کالا به این شکل معنی شده است که محموله مورد نظر ابتدا یک محموله وارداتی محسوب میشود و تحت نظارت گمرک بین المللی به منطقه گمرکی یک کشور وارد شده و پس از آن به شکل یک محموله صادراتی به مقصد گمرکی دوم در واقع مقصد نهایی خود، صادر می‌شود.

با توجه به این موارد تفاوت اصلی بین ترانزیت و ترانشیپ قابل فهم است و می توانیم بفهمیم که هنگام ترانزیت کالا، در وسیله حمل و نقل کالا هیچگونه تغییری ایجاد نمی شود و کالا تا نقطه مقصد در یک وسیله انتقال اصلی باقی می‌ماند، در حالی که در حین ترانشیپ کالا امکان وقوع یک سری تغییرات وجود داشته و ممکن است وسیله حمل و نقل در مسیر انتقال تغییر پیدا کند. از سویی قوانینی هم که برای استفاده از این روش‌های انتقال بار اعمال می شود نسبت به روش‌های دیگر کمتر است. اما پیش بینی ‌های لازم برای پیشگیری از بروز هرگونه فعالیت‌ های غیرقانونی و قاچاق انجام شده است. برای جلوگیری از چنین اعمال غیر قانونی، تاکید اداره گمرک این است که مبدا ورودی و خروجی محموله حین انتقال بارها یکسان باشد.

تفاوت حمل و نقل ترانشیپ با ترانزیت
تفاوت حمل و نقل ترانشیپ با ترانزیت

استفاده از حمل و نقل ترانشیپ کالا چه مزایایی دارد؟

ترانشیپ مزایای بسیاری دارد. از مزایای ترانشیپ می‏توان به جلوگیری از قاچاق کالا، کاهش تشریفات ترخیص کالا، به حداقل رسیدن هزینه ‏های حمل و نقل و موارد مشابه دیگر اشاره کرد. اما در میان این مزایا، معایبی نیز به چشم می‏خورد. مانند تاخیر در ترانشیپ. تاخیری که در ترانشیپ‏ ها اتفاق می‏افتد، کاملا پذیرفتی است. چون در این شیوه حمل و نقل، محموله یک بار تخلیه و دوباره در وسیله حمل و نقل دیگری بارگیری خواهد شد.

یکی از اصلی‌ترین مزیت‌های ترانشیپ کالاها این است که شما در حین انتقال محموله مورد نظر خود از این طریق، می‌توانید مسیر انتقال را دنبال کرده و در واقع از طریق ردیابی آنلاین، پروسه انتقال محموله را کنترل کنید. درست مانند رهگیری مرسوله‌های پستی با ورود به سامانه آنلاین شرکتی که وظیفه انتقال بارهای شما را بر عهده دارد، می‌توانید با وارد کردن اطلاعات مرتبط با بار خود، در جریان همه نکات و جزئیات مربوط به ترانشیپ کالا قرار بگیرید.

آینده این نوع از حمل و نقل بین المللی

ترانشیپ شیوه ای از حمل و نقل است که در دنیای تجارت حال حاضر دنیا به شدت مطرح است و با رشد ترافیک جهانی در حال افزایش نیز هست. تنگراه‌ها و تقاطع مسیرهای دریایی غالبا مراکز این نوع حمل و نقل هستند. با توجه به روند این نوع از حمل و نقل و تاخیرهای احتمالی که بعضا طولانی مدت هستند، بهتر است از این روش تنها در شرایطی استفاده کنیم که از مبدا به مقصد نهایی مان هیچگونه مسیر مستقیمی موجود نباشد. این روش حمل و نقل بین المللی اغلب از طریق ترانشیپ دریایی انجام می شود. ولی سعی کشورها بر این است که در آینده ترانشیپ از راه زمینی نیز میسر شود.

نکات مهم در رابطه با ترانشیپ کالا که باید بدانید

  • میزان ترانشیپ کالاهای مختلف در سطح بین المللی بسیار زیاد است؛ چنین اقدامی باعث شده تا نظارت‌های گمرکی و هزینه‌های اضافی که برای انتقال بارهای مختلف باید پرداخته شوند، کمتر شود و پروسه انتقال بار با سرعت بیشتری انجام شود. در کل می‌توان از ترانشیپ کالاها به عنوان روشی قانونی برای انتقال بار یاد کرد با این حال افراد سودجو همیشه در صحنه حاضر هستند و برای منافع خود از این روش بهره برده و به قاچاق و واردات غیر قانونی کالاها می‌پردازند. اگرچه مهمترین هدف از ترانشیپ کالاها این است که در هزینه‌ها صرفه جویی شود، اما مدت زمانی که صرف این کار می شود زیاد است.
  • طبق آنچه تا کنون گفتیم می توان نتیجه گرفت ترانشیپ کردن کالا، زمان تحویل آن به مقصد اصلی را طولانی تر می کند و درصد تاخیر در این فرایند بیشتر است. زیرا در ترانشیپ کردن یک محموله، وقتی آن محموله به مقصد میانی رسید باید وسیله انتقال تعویض شود، و با نظر به این که جابه‌جایی محموله و منتقل کردن آن به وسیله دوم هم زمان بر است، در نهایت مدت زمان مورد نیاز برای ترانشیپ کالاها از دیگر روش های ارسال بیشتر خواهد شد. گاهی امکان دارد که مدت یک هفته ای هم در ترانشیپ کالاها تاخیر داشته باشیم. پس پیشنهاد می شود ترانشیپ کالا را فقط زمانی که چاره ای جز آن ندارید و به عنوان راه حل دوم در نظر بگیرید.

جمع بندی

در پایان باید بگوییم اگر قصد دارید هزینه‏ های حمل و نقل خود را کاهش دهید یا وارد کردن محموله مورد نظر شما به منطقه‏ ای شامل محدودیت می‏شود، حتما ترانشیپ کالا را مد نظر قرار دهید. چون دردسر و مشکلات حمل و نقل ترانشیپ‏ به مراتب کمتر از ترانزیت است. مطمئنا کسانی که در زمینه تجارت، صادرات و واردات بطور گسترده ‏فعالیت دارند، با همه روش‏ های حمل و نقل آشنایی دارد. این مطالب توسط گروه تجاری ققنوس مخصوص کسانی تهیه شد که به تازگی وارد این عرصه شده و به دنبال منابع اطلاعاتی موثقی هستند تا بتوانند به بهترین شکل در این زمینه کاری ظاهر شوند. در صورت نیاز به هر گونه خدمات در زمینه حمل و نقل های بین المللی نظیر حمل بار زمینی و هوایی و خدمات بازرگانی میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *