تعریف بندر خشک را اولین بار متنی در ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۸۲ ارائه داد. بهبود کارایی ترمینالها، درواقع، به ورود و خروج کانتینرها با سرعت مناسب و بهکارگیری بهینه از فضاهای موجود منوط است. امروزه، بنادر خشک ایران دیگر نقش انبار را برعهده ندارند. از مزایای بندر خشک آن است که پشتیبانی برای بنادر ساحلی تلقی می شوند. بنابراین، از نظر سنتی، تعریف بندر خشک به این شرح است که بندر خشک فضایی همراه با تجهیزات ثابت و متحرک در راستای ارائه خدمات به تمامی متقاضیان برای انبار و جا به جایی محصولاتشان است.
درنتیجه، میتوان گفت، بنادر خشک ایران شامل محصولاتی با بستهبندیهای متعدد، اعم از کانتینرهای صادراتی، وارداتی و یا ترانزیتی است که با نظارت و مدیریت گمرک به مقاصد نهایی ارسال میشوند. گروه تجاری ققنوس، مانند همیشه، و با برخورداری از کارشناسان متعهد و مجرب در راستای عملیاتهای صادراتی، وارداتی و حمل و نقل کالاهای تجار و بازرگانان در بنادر خشک ایران آماده ارائه هرگونه خدمات حرفهای به شما عزیزان است.
تعریف بندر خشک به چند دسته تقسیم می شود؟
با توجه به تعریف بندر خشک و شرایط قرارگیری و خدمات ارائه شده در بنادر خشک ایران، میتوان این بنادر را به سه گروه که عبارتند از دور از ساحل، میانی (با فاصلهای متوسط از ساحل) و نزدیک به ساحل، تقسیم کرد:
- تعریف بندر خشک دور از ساحل: این نوع از بنادر خشک رایجترین نوع هستند که طولانیترین سابقه را دارند. یکی از مهمترین مزایای بندر خشک دور از ساحل ، درحقیقت، امکان بهرهمندی از حمل و نقل ریلی و روخانهای است. یکی از تفاوتهای مهم در بنادر خشک ایران با روشهای سنتی برای انتقالِ محصولات به بنادر، در واقع، کاهش ارتباطات جادهای مستقیم به ساحل و بنابراین، کاهش راهبندان است.
- تعریف بندر خشک میانی (با فاصلهای متوسط از ساحل): این نوع از بنادر خشک با بنادر ساحلی فاصلهای مشخص دارند، درنتیجه، با دسترسی جادهای، میتوان به مراکز تولیدی و خدماتی وصل شود. از مزایای بندر خشک میانی، درحقیقت، میتوان به این امر اشاره کرد که آنها محل تلاقی خدمات متعدد ریلی و بخشی از کارهای اداری و فنی بنادر ساحلی هستند.
- تعریف بندر خشک نزدیک به ساحل: به دلیل رشد کاربردِ کانتینرها در حمل و نقل دریایی، یکی از مهمترین مشکل در این بنادر نبود فضای کافی و دسترسی به مرکزهای تولید و جذب محصولات است.
مزایا و معایب بندر خشک
در بخش زیر، دربارۀ اهداف و مزایای مطرحشده در راهاندازی بنادر خشک ایران حرف خواهیم زد:
- بهبود کارایی بنادر ساحلی به واسطه کم کردن ازدحام و تراکم در محوطههایشان
- حفظ منافع و امنیت ملی، گسترش پوشش خدمات بنادر خشک ایران به داخل قلمروهای مختلف کشورها
- از مزایای دیگر بندر خشک ایجاد راه حل های ترکیبی در راستای حمل و نقل می باشد.
- کاهش ضرورت بهرهمندی از اراضی حاشیه سواحل که با سرمایهگذاری های وسیع همراهند.
- بالا بردن بهرهوری و بهبود دادن زیرساخت های حمل و نقل کشورها
- افزایش توسعه پایدار اقتصادی
- ایجاد بستری برای سرمایهگذاریهای خارجی و ایجاد اشتغال و کاهش قیمت تمامشده در کالاها
- بالا بردن سرعت عملیات گمرکی
- تشویق مالکان محصولات به بهرهمندی از مزایای راه آهنها
- کاستن مسائل مربوط به ترافیک و مشکلات زیست محیطی در شهرهای ساحلی
معایب بنادر خشک:
با توجه به مزایای بندر خشک، میتوان گفت که بنادر خشک معایب مهمی ندارند که بتوان آنها را مهم تلقی کرد. لذا، بنادر خشک ایران سبب بهره مندی از سامانه های حمل و نقل ترکیبی و برنامهای می گردند.
لیست بنادر خشک در ایران
همان طور که در تعریف بندر خشک گفته شد، این بنادر درون سرزمینی و چند منظوره می باشند که مستقیمأ از طریق جاده و یا راهآهن به بندر دریایی وصل می شوند که مراکزی را برای حمل و نقل محصولات به مقاصد نهایی ایجاد می کنند. بنابراین، بنادر خشک ایران برای انتقال درون سرزمینی محصولات و ذخیرهسازی محصولات به کار می روند. در بخش زیر قصد داریم را لیستی از بنادر خشک ایران را معرفی کنیم، هرچند بسیاری از آنها راه اندازی نشدند و در حد ایده هستند:
- بندر خشک آپرین (اسلامشهر)
- بندر خشک پیشگامان (مهریز)
- بندر خشک سلفچگان
- بندر خشک اصفهان
- بندر خشک ایرانشهر
- بندر خشک قزوین
- بندر خشک فرودگاه امام خمینی
- بندر خشک استان فارس
- بندر خشک خرم آباد
- بندر خشک خراسان رضوی
- بندر خشک جهرم
- بندر خشک شرق اصفهان
- بندر خشک شیراز
- بندر خشک کاروان اصفهان
- بندر خشک سیرجان
- بندر خشک سگزی
- بندر خشک یزد
- بندر خشک بافق
- بندر خشک اینچه برون
- بندر خشک خشکبیجار
- بندر خشک لارستان
- بندر خشک اصلاندوز
- بندر خشک اندیمشک
- بندر خشک پارس آباد
- بندر خشک مراغه
- بندر خشک مشکات
- بندر خشک مغان
- بندر خشک کرمان
- بندر خشک کرمانشاه
- بندر خشک رباط کریم
تعریف کارکردها و محورهای کلیدی بندر خشک
در تعریف بندر خشک وظایف و عملکردهای مهمی برای بنادر خشک تعریف شده است که در این مقاله میخواهیم به چهار مورد از این وظایف و کارکردهای مهم در بنادر خشک ایران اشاره کنیم. این چهار مورد مذکور را میتوان به شرح زیر بیان کرد:
- انتقال کانتینرها بین انواع مختلفی از حالات مربوط به حمل و نقل که عبارتند از: حمل و نقل ریلی، جادهای و آبراه های داخلی که به منزلۀ پایانه های کانتینری و چند منظوره عمل میکنند
- اجرای عملیاتهای رایح در پایانههای کانتینری مربوط به بنادر
- اجرای عملیات های گمرکی
- ارائۀ هرگونه خدمات لجستیکی
همانطور که می دانید، انجام این وظایف امری دشوار و بسیار زمانبر است که میتواند هرگونه اقدامات تجاری تجار و بازرگانان را به درازا بکشد و در امور کاریشان مشکلاتی را ایجاد کند. از این رو، کسب اطلاعات و داشتن همراهی مجرب و متعهد می تواند همۀ این مشکلات را به امور بسیار سهل تبدیل کند و انجام تمامی این عملیاتها را تسریع ببخشد. گروه تجاری ققنوس با بهره مندی از متخصصان حرفه ای مثل همیشه در این حوزه نیز یار و یاور شما تجار و بازرگانان عزیز است.
خدمات بندر خشک
احداث بنادر خشک، درحقیقت، راهکاری است برای پاسخگویی موثر به افزایش ترددها و ترافیک های جاده ای که به دلیل عدم وجود فضاهای کافی رخ می دهند. به همین دلیل و همچنین با توسعه اقتصاد در بازارهای جهانی، گسترش انجام هر گونه مبادلات بازرگانی، دولت بر آن شد تا با احداث بنادر مختلف به عنوان بنادر خشک ایران خدمات مربوط به توزیع محصولات و کالاها را ارتقا بدهد؛ از این رو، برای بهره مندی از مزایای بندر خشک، این بنادر به مرکزی لجستیکی تبدیل شدند که همه خدمات مربوط به نقل و انتقال، انبارداری محصولات را ارائه می دهند.
بنادر خشک ایران، علاوه بر خدمات اساسی در پس کرانه، می تواند خدمات مهمی را نیز ارائه دهد که عبارتند از:
- انبار کردن محصولات
- نگهداری از تمامی کانتینرهایی که خالی هستند
- انجام هرگونه عملیات مربوط به تعمیر کانتینرها
- انجام امور مربوط به گمرک و ترخیص کالا
- ارائه هر گونه خدمات پشتیبانی از محصولات و کالاها
اهداف راهاندازی بندر خشک
همان طور که در تعریف بندر خشک اشاره کردیم، بندر خشک را میتوان پایانه ای دور از سواحل دانست که یکی از اهداف اصلی از احداث این گونه از بنادر سهولت دادن به خدمات مربوط به حمل و نقل کالاها و افزایش سرعت روند عملیات های مربوط به ارسال و دریافت هر گونه محصولات، البته به واسطۀ استفاده بهینه از ظرفیت های موجود، است. در بخش زیر، با برخی از مهم ترین اهداف احداث و به نوعی مزایای بنادر خشک آشنا خواهید شد:
- بالا بردن و توسعه خدمات بنادر در مناطق داخلی کشور
- کاستن از تقاضاهای مربوط به استفاده از اراضی حاشیه سواحل
- بهبود کارایی مربوط به امور حمل و نقل
- توسعه وضعیت زیرساخت های مربوط به حمل و نقل
- بهبود بخشیدن به وضعیت مالی و اقتصادی در بنادر خشک ایران
- افزایش میزان سرمایه گذاری های مستقیم از جانب کشورهای خارجی
- سرعت بخشیدن به رونق اقتصادی و یکپارچه سازی لجستیکی مناطق داخل کشور
- بهبود بخشیدن فرایند مربوط به توسعه پایدار
- کاستن از میزان آثار زیست محیطی به عنوان یکی از مزایای بندر خشک
جمع بندی
در مقاله حاضر، دربارۀ تعریف بندر خشک، معایب و مزایای بندر خشک، لیست کالاهای وارداتی از بنادر خشک همچنین لیست بنادر خشک ایران مطالبی را ارائه دادیم. امروزه، بنادر خشک ایران دیگر نقش انبار را برعهده ندارند. درحقیقت، پشتیبانی برای بنادر ساحلی تلقی می شوند و با انبار کردن محصولات و انجام کارهای گمرکی میتوانند فضایی کافی را برای ورود دوباره به پایانه های دریایی به وجود آورند. درحقیقت، میتوان گفت برای پاسخ به نیازهای حمل و نقلی، افزایش ظرفیت در بنادر تجاری همچنین بهره مندی بیشتر از بازارهای منطقه ای، باید دست به دامان بنادر خشک شویم.
بنادر خشک ایران میتوانند هر گونه حمل و نقل محصولات بین کشتی ها و شبکه های بزرگ حمل و نقل داخلی را بهبود بخشند و مراکزی را برای توزیع محصولات درون سرزمینی ایجاد کنند. از ویژگیهای ارزشمند گروه تجاری ققنوس، در مقایسه با رقبایش، میتوان به ارائۀ خدمات بسیار گسترده در تمامی حوزه های تجاری، حمل و نقل و ترانزیت اشاره کرد که میتواند با چندین سال تجربه و بهره مندی از کادری مجرب به حمل و نقلهای تجاری تان شتابی بیشتر بدهد.
از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید