دموراژ (demurrage) چیست؟

براورد قیمت هزینه خرید کالای خود از سایت آمازون، eBay، علی اکسپرس و سایر سایت ها فقط و فقط از طریق ارسال تیکت در ناحیه کاربری پیگیری گردد.

دموراژ کانتینر

آنچه در این مقاله میخوانید

شما به عنوان تاجر، بازرگان و یا شخصی که قصد واردات و ترخیص کالا را دارد؛ شاید بار ها واژه دموراژ را در عرصه حمل و نقل بین‌المللی شنیده باشید و حتما کنجکاو شدید تا بدانید که این واژه به چه معناست و در چه صورتی اتفاق می‌افتد؟

در واقع می‌توان گفت دموراژ به عنوان یکی از قوانین حمل‌ونقل در زمینه صادرات و واردات کالا در نظر گرفته می‌شود؛ که باید پیش از واردات و ترخیص کالا به طور کامل با آن آشنا شوید. از این رو اگر بخواهیم تعریف کوتاهی از دموراژ داشته باشیم باید بگوییم معنای لغوی و ساده دموراژ همان کرایه معطلی یا جریمه دیرکرد عودت کانتینر یا کشتی است؛ در نتیجه اگر در هنگام واردات و ترخیص واژه دموراژ به گوشتان خورد، باید بدانید که قرار است جریمه پرداخت کنید.

همواره پرداخت هزینه‌های اضافی برای تاجران و بازرگانان زجرآور است؛ اما لازم است بدانید که اگر در مورد دموراژ و یا سایر اصطلاحات گمرکی اطلاعات کافی به دست آورید؛ هیچ وقت لازم نیست هزینه اضافی به عنوان جریمه پرداخت کنید.

در نتیجه جهت حل نگرانی‌های شما عزیزان در رابطه با دموراژ قصد داریم در این مقاله از سوی کارشناسان گروه تجاری و بازرگانی ققنوس به بی‌مثال‌ترین و بی‌نقص‌ترین اطلاعات در مورد تعریف دموراژ، انواع دموراژ در زمینه حمل و نقل بین‌المللی، موارد ایجاد دموراژ بپردازیم و در نهایت راهکارهای بی نظیری را جهت جلوگیری از دموراژ و دست دادن هزاران دلار به شما ارائه دهیم؛ تا پس از اطلاع از این موارد با خیالی آسوده از خطرات دموراژ در امان باشید.

دموراژ (demurrage) به چه معناست؟

تصویری از انواع دموراژ مانند دموراژ کشتی

دموراژ یکی از اصطلاحات رایج حمل و نقل بین‌المللی و یا گمرکی است که شاید بارها به گوشتان خورده است؛ اما ممکن است شما جز کسانی باشید که تا زمانی که به طور جدی درگیر دموراژ نشدید به دنبال یافتن مفهوم دقیق آن نبودید.

البته نگران نباشید؛ چون ما اینجاییم تا به شما کمک کنیم در دام دموراژ گمرکی نیفتید و به طور کامل به مفهوم و معنی دموراژ بپردازیم.

در واقع مفهوم دموراژ این است؛ زمانی که قصد واردات و یا صادرات کالایی را دارید و برای حمل و نقل و جابجایی کالا از یک یا چند کانتینر استفاده می‌کنید؛ در صورتی که در مدت زمان تعیین شده، کانتینر را به شرکت‌های حمل و نقل تحویل ندهید باید جریمه و یا هزینه آن را پرداخت کنید که این هزینه همان دموراژ است.

البته توجه داشته باشید که، این مدت زمان و یا مهلت تعیین شده که توسط شرکت‌های حمل و نقل به مشتریان داده می‌شود؛ نیز به اصطلاح دنیای حمل و نقل، فری تایم گفته می‌شود که در ادامه به تعریف دقیق این اصطلاح می‌پردازیم تا تاثیر عمیق آن را بر روی دموراژ گمرکی درک کنید.

فری تایم (Free Time) چیست؟

فری تایم به عنوان یکی از اصطلاحات رایج در حمل و نقل در نظر گرفته می‌شود. در واقع فری تایم به مدت زمانی گفته می‌شود که به شخص مهلت داده می‌شود تا عملیات بارگیری و یا تخلیه کالا را در مکان مقرر مانند بندر و یا سایر پایانه ها بدون هزینه به انجام برساند. توجه داشته باشید که مدت زمان فری تایم ۲ تا ۷ روز است و اگر جابجایی محموله بیش از زمان تعیین شده توسط شرکت کشتیرانی طول بکشد؛ دموراژ اتفاق می‌افتد و تاجران و یا بازرگانان باید هزینه دموراژ را پرداخت کنند که به صورت ساعتی و یا روزانه در نظر گرفته خواهد شد.

الان که با تعریف دموراژ و فری تایم آشنا شدید حتما کنجکاو شدید تا بیشتر در مورد انواع دموراژ و موارد وابسته به آن بدانید؛ پس اگر قصد تکمیل اطلاعات خود را دارید در ادامه همراه ما باشید.

انواع دموراژ در حمل و نقل

در زمینه حمل و نقل بین‌المللی، داشتن اطلاعات کافی در زمینه دموراژ امری مهم در نظر گرفته می‌شود. توجه داشته باشید که دموراژ در حمل و نقل انواع گوناگونی دارد؛ که هر کدام تعریف و ویژگی های خاص خود را دارد، از جمله مهمترین انواع دموراژ عبارت است از:

  • دموراژ کانتینر 
  • دموراژ کشتی 
  • دموراژ گمرکی
  • دموراژ کامیون

توجه داشته باشید که آشنایی بیشتر در زمینه دموراژ می‌تواند در حداقل رساندن هزینه‌های اضافی مفید باشد. در نتیجه برای افزایش دانسته های شما عزیزان در ادامه به تعریف برخی از انواع دموراژ خواهیم پرداخت.

دموراژ کانتینر

شاید برایتان سوال شده باشد که دموراژ کانتینر چیست و در چه صورتی اتفاق می‌‌افتد؟

در پاسخ به این سوال می‌توان گفت زمانی که صاحب کالا، یک یا چند کانتینر جهت حمل و نقل محموله خود اجاره می‌کند؛ باید ظرف یک بازه زمانی مشخص کانتینر را به شرکت‌های کشتیرانی بازگرداند. در نتیجه اگر صاحب کالا در مدت زمان تعیین شده کانتینر را بازنگرداند مشمول پرداخت هزینه‌های دموراژ کانتینر خواهد شد که باید جهت ادامه روند کار پرداخت کند.

دموراژ کشتی

دموراژ کشتی به عنوان یکی دیگر از انواع دموراژ شناخته می‌شود. به این صورت که گاهی ممکن است کشتی حامل دچار خرابی و یا مشکلاتی شود که این امر موجب تاخیر در تخلیه کالا از کشتی خواهد شد. در این صورت اگر تا قبل از پایان مدت زمان تعیین شده، بار از کشتی تخلیه شود می‌تواند بدون مشکل ادامه روند ترخیص را به انجام برساند؛ اما اگر خرابی کشتی طول بکشد و موجب تاخیر در تخلیه کالا از کشتی شود؛ صاحب کالا باید هزینه دموراژ کشتی را پرداخت کند.

دموراژ گمرکی

فرض کنید کالا وارد گمرک شده است؛ اما صاحب کالا به موقع نسبت به ترخیص آن اقدام نکرده است، در این صورت با توجه به تاخیر در دریافت کالا، وارد کننده باید هزینه معطلی گمرک یا همان دموراژ گمرکی را پرداخت نماید.

دموراژ کامیون

دموراژ کامیون که به عنوان یکی دیگر از انواع دموراژ است ؛ زمانی رخ می‌دهد که محموله از کامیون حامل بار به دلایلی تخلیه نگردد. در این هنگام صاحب کالا باید هزینه دموراژ کامیون را پرداخت کند.

البته توجه داشته باشید که صحبت در مورد انواع دموراژ ما را به سوی بحث بعدی خواهد کشاند؛ اینکه چه مواردی باعث ایجاد دموراژ می‌شود؟

در نتیجه اگر برای شما هم این سوال به وجود آمده است، نگران نباشید؛ چرا که در ادامه قرار است به این مبحث به شکل کامل نیز بپردازیم.

کشتی و کامیون حامل بار  در بنادر گمرکی

عوامل موثر در ایجاد دموراژ

یکی دیگر از سوالات مهم در زمینه دموراژ این است که چه عواملی باعث ایجاد دموراژ خواهد شد و چگونه باید کسب و کار خود را از وقوع دموراژ نجات دهیم ؟

در پاسخ به این سوال باید گفت عوامل بسیار زیادی در ایجاد دموراژ دخیل هستند؛ بعضی از این عوامل مربوط به مشکلات صاحب کالا یا خریدار است؛ در مقابل بعضی دیگر این عوامل مربوط به گمرک و مشکلات گمرکی است. در نتیجه شناخت این عوامل و موارد وابسته به آن می‌تواند در روند جلوگیری از ایجاد دموراژ موثر باشد. با این توضیحات در ادامه قصد داریم به موارد مهم و موثر در ایجاد دموراژ بپردازیم که می‌تواند در شناخت بیشتر دموراژ به شما کمک کند.

 برخی از این عوامل عبارت است از:

اختلاف بین صاحب کالا با شرکت کشتیرانی

ابتدا اختلافات خود را حل کنید؛ سپس نسبت به واردات و ترخیص کالا اقدام کنید!

این جمله به طور واضح توضیح می‌دهد که پیش از انجام واردات و ترخیص کالا بهتر است، اختلافات خود را با طرف مقابل خود حل کنید، به این صورت که گاهی ممکن است اختلافاتی میان صاحب کالا با شرکت کشتیرانی و یا حتی مشکلاتی بین صاحبان کالا و یا خریدار وجود داشته باشد؛ در این هنگام شما باید ابتدا اختلافات خود را حل کنید و سپس نسبت به واردات کالا اقدام کنید؛ در غیر این صورت با بالا گرفتن اختلاف ممکن است  انواع دموراژ اتفاق بیفتد و خسارات جبران ناپذیری به تجارت شما وارد شود.

افزایش زمان ترخیص کالا

علت اصلی ایجاد دموراژ افزایش زمان ترخیص کالا است، به این صورت که ممکن است کالا به هر دلیلی دیرتر از زمان مقرر شده ترخیص گردد. این مورد موجب خواهد شد که دموراژ اتفاق بیفتد و پس از آن باید هزینه دموراژ را پرداخت کنید؛ پس سعی کنید تا در کمترین زمان ممکن ترخیص کالا را به انجام برسانید.

عدم دریافت اسناد و مدارک ترخیص در زمان مقرر

دریافت اسناد و مدارک ترخیص به عنوان یکی از اجزای جدا ناپذیر و مهم در زمینه واردات و ترخیص کالا در نظر گرفته می‌شود؛ در این هنگام شما جهت و جابجایی کالا باید تمامی اسناد و مدارک مورد نیاز جهت انجام این کار را از قبل دریافت کرده باشید، در غیر این صورت ممکن است عملیات ترخیص کالا با تاخیر انجام شود و موجب ایجاد دموراژ گردد. از این رو توجه داشته باشید که پیش از اقدام به انجام واردات و حمل و نقل کالا تمامی مدارک و مجوزات مورد نیاز در این زمینه را دریافت کنید.

توقف حامل به علت بازرسی کانتینر

یکی دیگر از موارد مهم در زمینه ایجاد دموراژ توقف حامل کالا به علت بازرسی کانتینر است. گاهی ممکن است به علت مشکلاتی بازرسی کانتینر طول بکشد در این هنگام ممکن است دموراژ اتفاق بیفتد.

درست است که عوامل ایجاد دموراژ بسیار زیاد است و ممکن است این سوال برایتان به وجود آمده است که چه کنیم تا دموراژ رخ ندهد و یا چگونه می‌توانیم دموراژ را به حداقل برسانیم؟

در نتیجه می‌توان به جرات به شما بگوییم که نگران این موضوع نباشید؛ چرا که دربخش بعدی به مهمترین راهکارها جهت جلوگیری از دموراژ خواهیم پرداخت.

تصویری از مرد وحشت زده به دلیل ایجاد دموراژ

راهکارهای طلایی برای جلوگیری از ایجاد دموراژ

شاید برای شما سوال ایجاد شده است که با استفاده از چه روش‌هایی می‌توان از ایجاد دموراژ جلوگیری کرد؟ 

در واقع می‌توان گفت بهتر است پیش از وقوع دموراژ تمامی اطلاعات لازم در این زمینه را به دست آورید؛ چرا که پس از آن دیگر چاره‌ای جز پرداخت جریمه نخواهید داشت، اما اگر قبل از واردات و ترخیص کالا از راهکارها و موارد مهم جهت جلوگیری از ایجاد دموراژ اطلاعات کاملی به دست آورید؛ دیگر کالای شما دموراژ نخواهد شد. در نتیجه با توجه به اهمیت این موضوع در ادامه راهکار هایی می‌پردازیم که شما عزیزان می‌توانید با استفاده از این روش ها از ایجاد دموراژ جلوگیری کنید و هرگز در دام هزینه های دموراژ نیفتید.

این موارد عبارت است از:

  • ترخیص کالای خود را به باربری ها و شرکت های معتبر و با تجربه بسپارید.
  • از تمامی قوانین مربوط به واردات و ترخیص کالا اطلاعات کامل و جامعی به دست آورید و حتماً از کمک ترخیص کاران گمرکی بهره‌مند شوید.
  • با توجه به نوع کالای خود بندر مناسبی را انتخاب کنید.
  • از صحت کالا با توجه به موارد توافق شده پیش از باربری اطمینان حاصل پیدا کنید.
  • همیشه سعی کنید تا برنامه‌ جایگزینی برای هر مرحله از حمل و نقل و جابه‌جایی ‌کالا داشته باشید؛ تا در صورت ایجاد مشکل، دموراژ رخ ندهد.

کلام پایانی

امیدواریم در این مقاله از سوی گروه تجاری و بازرگانی ققنوس مفهوم اصلی دموراژ را فهمیده باشید. توجه داشته باشید همانطور که در در این مطلب اشاره شد دموراژ به عنوان جریمه دیرکرد تحویل کانتینر، کشتی، کامیون و یا سایر وسایل حمل و نقل در نظر گرفته می‌شود و اگر در این مورد سهل انگاری کنید، ممکن است در نهایت خسارات جبران ناپذیر را به کسب و کار خود وارد کنید؛ البته باید این نکته را بازگو کنیم که انتخاب بهترین شرکت حمل و نقل می‌تواند کمک شایانی در زمینه واردات و ترخیص کالا و جلوگیری از ایجاد دموراژ به شما عزیزان نماید.

در این راستا شرکت تجاری و بازرگانی ققنوس که به عنوان یکی از کارآمدترین شرکتها در زمینه حمل بار در نظر گرفته می‌شود با داشتن کادری مجرب می‌تواند خدمات حمل بار را هوایی، دریایی و… را در کمترین زمان ممکن برای شما به انجام برساند؛ از این رو در انتها اگر تجربه استفاده از خدمات شرکت بازرگانی و تجاری ققنوس را دارید حتماً نظرات و تجربیات خود را با ما در این صفحه به اشتراک بگذارید؛ چرا که نظرات شما می‌تواند به عنوان تجربه‌ای ارزشمند برای سایر خوانندگان به شمار رود.

از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶ رای

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *