مقدمه
واردات کالا یکی از مهمترین امور اقتصادی و تجاری در سطح بینالمللی است.
از وظایف دولتمردان هر کشور این است که نیاز های مردم جامعه را به نحو احسن برطرف کنند تا رفاه اجتماعی در جامعه حاکم شود؛ طبیعتا تولید هر کالا و خدماتی در هر کشور به دلیل تفاوتهای زیادی که از لحاظ جغرافیایی و دسترسی به منابع و امکانات بسیار بین کشورهای مختلف است.از هم متفاوتند؛ بنابراین واردات کالا یکی از اقدامات جهت حل مشکلات است. در ادامه این مقاله به بررسی و توضیح اجمالی از واردات کالا و مراحل مختلفی که باید طی شود میپردازیم
واردات کالا چیست؟
ورود هر کالایی از کشورهای دیگر به داخل کشور واردات به شمار میرود؛ که آن کالای مورد نظر به عنوان کالای وارداتی شناخته میشود. تولید هر کالایی در تمامی کشورها به دلایل گوناگونی امکان پذیر نیست.
- به دلیل موقعیت جغرافیایی یک کشور رشد نوعی ماده غذایی در آن منطقه بسیار نادر یا غیر ممکن است.برای مثال انواع و اقسام میوههای استوایی در میوه فروشیها دیده میشوند.ولی با توجه به شرایط اب و هوایی و اقلیمی مورد نیاز رشد این نوع میوه در کشورما امکان پذیر نیست .ولی به منظور دستیابی به خواص منحصر به فرد این نوع میوهها مجبور به واردات آنها به کشور هستیم.
- به منظور منابع در دسترسی که در یک کشور وجود دارد؛ امکان تولید برخی کالاها وجود ندارد. برای مثل مواد اولیه مورد نیاز برای تولید در منابع و معادن آن کشور یافت نمیشود یا بسیار کمیاب است. برای مثال نبود برخی مواد شیمیایی اولیه در کشور ما همچون اتیلن گلیکول و متیلن کلراید که از مواد پایهای اصلی برای اکثر تولیدات پتروشیمی از نفت مورد نیاز هستند.
در صورتی که با واردات نیاز کارخانهها برطرف نشود؛ همین امر منجر به خاموش شدن چراغ خط تولید انبوهی از کارخانهها و تولیدیها میشود .که به صورت چرخهای به همدیگر برای تولید کالا نیاز مند هستند. - گاها هزینه تمام شده برای تولید یک کالا بسیار بیشتر از هزینه واردات است.در این صورت با توجه به براوردهای اقتصادی و همچنین توجه به هزینههای زیستی و محیط زیستی واردات کالا بر تولید آن ارجحیت دارد.
- گاهی با توجه به سطح پیشرفت و امکانات در یک کشور امکان تولید یک کالا در کشور مورد نظر وجود ندارد و برای رفع نیاز ها ناچار به واردات کالا هستند.
- با توجه به دلایل ذکر شده در بالا واردات یکی از فعالیتهای ضرورری برای ادامه حیات یک کشور و ملت به شمار میرود.به این منظور نظام داران کشور باید هرچه بیشتر به این معقوله اهمیت دهند.همچنین موانع موجود بر سر راه واردات کالای اساسی برداشته شود. البته باید واردات کالا در حد معقولی باشد و به نوعی نباشد که واردات کالا به کشور به اقتصاد داخلی و تولیدکنندگان داخلی خود کشور ضربه بزند.
آموزش و یادگیری واردات کالا را از کجا باید شروع کنید؟
واردات کالا فعالیتی است که اگر اصولی و با برنامه ریزی های قبلی باشد در جهت پیشرفت کشور و افزایش سرعت و رفع نیاز های جامعه پیش میرود.ولی در صورتی که بدون توجه به نیاز کشور و تولیدکنندگان و کشاورزان داخلی، واردات با حجم عظیمی ادامه یابد ممکن است؛ به اقتصاد داخلی کشور ضربه بزند. این عامل خود اهمیت فراوان واردات را نشان میدهد.
برای ورود به این عرصه نمیتوان بدون دانش و آموزش قبلی وارد شد ، بنابراین یادگیری در ابتدای این مسیر یکی از الزامات به حساب میآید. به این منظور مطالعه منابع مرتبط با این حوزه و افزایش آگاهی و دانش خود بسیار مهم است.
چند مفهوم مرتبط و بسیار کاربردی در مورد واردات کالا وجود دارند که فهمیدن مفهموم هر یک از این واژهها خود در ابتدای مسیر بسیار کمک کننده است. از جمله مفاهیم میتوان به :
امور گمرکی و ترخیص کالا – آیین نامه و قوانین و مقررات گمرکی – قرار دادهای بین المللی – حمل و نقل در داخل و خارج از کشور – کارت بازرگانی – معافیت از پرداخت مالیات و… اشاره کرد.
علاوه بر مطالعه منابع و کسب آگاهی به صورت خود آموز میتوان با شرکت در دورههای آموزشی نیز این شناخت را گسترش داد. دورههای اختصاصی برای بازرگانان و تجار توسط گمرک و اتاقهای بازرگانی برگذار میشود. همچنین میتوان به صورت فشرده در آموزشگاههای آزاد نیز نسبت به گذراندن این دورهها اقدام کرد. در ادامه این مقاله مراحل یادگیری واردات را در ۹ گام به ترتیب بررسی میکنیم:
مرحله اول: آشنایی با قوانین و مقررات برای واردات کالا
قوانین و مقررات در هر کشور باهم متفاوت هستند و نقش مهمی در شکل گیری نظم و اداره کشور دارند. طبیعتا با خاطیان قوانین در هر کشور برخوردهای جدی صورت میگیرد. با توجه به اینکه واردات کالا امری بین المللی است که حداقل به دو کشور مربوط است که این دو کشور در قوانین و آیین نامهها باهم تفاوت دارند. به منظور اینکه واردات کالا به صورت مجاز و قانونی صورت گیرد تا در ادامه ضررهای مالی و زمانی را برای فرد وارد کننده به همراه نداشته باشد. آشنایی با قوانین و مقررات برای واردات از اهمیت بالایی برخوردار است که اولین گام برای ورود به عرصه واردات به شمار میرود.
چند مورد از مهمترین قوانین مربوط واردات کالا:
- قانون مقررات صادرات و واردات: این قانون از اصلی ترین قوانین پایهای در حوزه تجارت است، که در قانون اساسی نیز ذکر شده است و دانستن این قانون برای تمامی فعالان این حوزه ضروری است. همچنین این قانون دارای ۲۴ ماده و چندین تبصره است که به بیان و تشریح دقیق این قانون پرداخته شده.
- آیین نامه اجرایی قانون مقررات واردات و صادرات: این آیین نامه در امتداد قانون قانون مقررات صادرات و واردات یک سال بعد از تدوین شده است که در ۴۶ ماده تنظیم شدهاست. در واقع به شرح عملکردی قانون در حوزه اجرایی میپردازد. در این آیین نامه به بررسی نکات مورد نیاز اجرایی پرداخته شده است.
- قانون و آیین نامه امور گمرکی: قانون مذکور در سال ۱۳۹۰ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که در آن به نکاتی در باب ترخیص کالا و فرایندهای گمرکی پرداخته شده است .که این قانون و آین نامه به آشنا شدن بیش از پیش تجار و وارد کنندگان با قوانین موجود در حوزه گمرک و مراحل ترخیص کمک میکند.
- کتاب مقررات صادرات و واردات: این کتاب یک دایره المعارف جامع در حوزه واردات و صادرات کالاهای گوناگون است. که تعرفههای مربوط به هر کالا را نیز در خود گنجانده است و نکات اجرایی ریزی که ممکن است کالا به کالا متفاوت باشند را در برگرفته است. با توجه به نرخ تورم و قیمت گذاری که سالانه تغییر میکند این کتاب مرجع نیز سالانه به روز میشود. نسخه الکترونیکی این کتاب از طریق سایت سازمان توسعه تجارت به منظور سهولت در دسترسی و تسهیل اعمال موجود است.
- بخشنامههای اجرایی: همان طور که ذکر شد برای هر موضوعی قوانین و آیین نامههای پایهای و اصلیترین موضوعات را مطرح میکند ولی با توجه به تغییرات که هر روزه در کشور ما و جهان رخ میدهد. نیاز به قوانین جدید نیز هست، که راه و روشها مطابق با شرایط حاکم در زمان باشد.
بنابراین ضرورت وجود بخشنامهها در اینجا به وضوح حس میشود .چرا که قوانین که در ابتدا چندین سال پیش تدوین و تصویب شدهاند را نمیتوان به سرعت تغییر داد .ولی بخشنامههای اجرایی این قابلیت را دارند که مطابق با شرایط حال حاضر باشند و طبق آخرین تغییرات و اخبار رخ داده هستند.
برای اینکه یک وارد کننده کالا، کالاهای مورد نظر خود را بی دردسر زمانی یا مالی به کشور وارد کند علاوه بر دانستن این قوانین و آیین نامه های ذکر شده در حوزه واردات، باید به قوانین زمینههای مرتبط با واردات و گمرک نیز شناخت حدودی داشته باشد. چون این مفاهیم کاملا به هم پیوسته و جدا نشدنی هستند.
یکی دیگر از اقداماتی که هر وارد کننده باید انجام دهد این است که اطلاعات خود را در این حوزه به روز نگه دارد. و از اخبار کشور و جهان در حوزه تجارت مطلع باشد و همچنین از قوانین تازه تصویب شده یا بخشنامههای جدید باخبر باشد، تا هرچه سریعتر اقدامات تجاری بین المللی خود پیش ببرد.
مرحله دوم : انتخاب کالا برای واردات
در گام دوم بعد از افزایش اطلاعات، وارد کننده باید کالای مورد نظر خود را که قصد وارد کردن آن به کشور را دارد انتخاب کند. این مرحله خود بسیار مهم و مستلزم جمع اوری اطلاعات از بازارهای داخلی و خارجی است. به طور کلی مواردی که باید در این مرحله به منظور انتخاب کالا برای واردات بررسی کرد به شرح زیر است:
- شناخت نیاز مشتریان و مصرف کنندگان
مصرف کنندگان و مشتریان همیشه حرف اول را میزنند چرا که احساس نیاز آنها ضرورت واردات را ایجاد میکند. و برای اینکه واردات اصولی باشد باید نیاز مردم و جامعه در آن بازه زمانی به طور دقیق بررسی شود، سپس دست به اقدامات دیگر زد. این مرحله بسیار مهم است و باید تمامی شرایط را در نظر گرفت برای مثال میزان نیاز مردم – میزان سهولت دسترسی کالا – قدرت خرید – انواع و اقسام کالای مورد نظر در بازار و پرفروش بودن کدام نوع آن از مواردی هستند که باید در این مرحله به آنها پرداخت.
- شناخت بازار
علاوه بر اینکه باید احساس نیاز جامعه را درک کرد و طبق آن پیش رفت، بررسی بازار رقابتی نیز خود بسیار مهم است چرا که در صورت بررسی نکردن آن ممکن است دیگر نیاز جامعه برطرف شود؛ یا به دلیل کم بودن قیمت یا داشتن کیفیت بالای کالاهای مشابه موجود در بازار فرد ضررهای مالی زیادی متحمل شود.
- بررسی هزینه تمام شده کالا پس از واردات
همان طور که ذکر شد در کتاب جامع واردات تعرفه مربوط به هر کالا ذکر شده است که با توجه به آن میتوان برآوردی از هزینه واردات داشت. واردات کالا یک پروسه پیچیده و تقریبا طولانی است که باید قبل از شروع فرایند واردات برنامه ریزی دقیقی از مراحل آن صورت گیرد. بررسی هزینه نیز از مهمترین موضوعات است که باید در ابتدا آن را به طور دقیق و جزئی محاسبه کرد. با این کار میتوان از میزان سود تمام شده نیز اطلاع کسب کرد و اینکه آیا واردات کالا صرفه اقتصادی دارد یا نه؟
- بررسی نتیجه واردات
بعد از اینکه کالا به موفقیت وارد کشور شد چشم انداز پیش رو چیست؟ این خود سوالی همه است که باید در همان مراحل ابتدایی به آن پاسخ داده شود برای مثال ممکن است با واردات به تولیدکننذگان و کشاورزان کشور ضربه اقتصادی وراد شود، یا ممکن است به دلیل طولانی شدن فرایند واردات در زمان ترخیص کالا، دیگر نیاز بازار مثل قبل نباشد و در زمان اشباع کالا ناچار به وارد کردن آن به بازار شد.
- بررسی قوانین و مقررات مربوط به هر کالا
قوانین برای واردات هر کالا حرف اول را میزنند چرا که اگر واردات کالا به طور قانونی نباشد فرد وارد کننده از همان مراحل ابتدایی به مشکلات فراوانی برخورد میکند. بررسی قوانین و مقررات هر کالا در همان اغاز کار این امکان انتخاب را به فرد میدهد که برای دریافت مجوز و گواهیهای لازم بر اورد زمانی داشته باشد برای مثال برای برخی کالاها مثل صنایع غدایی علاوه بر اینکه نیاز است از گمرک مجوزات لازم کسب شود، بایستی از وزارت مربوطه نیز چندین مجوز مبنی بر تاریخ انقضا و حلال بودن و ترکیب و میزان مواد مصرف شده اخذ شود که این مراحل هر کدام نیازمند گذراندن زمانی طولانی است.
لیست ۱۰ کالا با سود بالا برای واردات کالا از چین
چین که یکی از پرجمعیتترین کشور های جهان است انواع و اقسام کالاها را در مقیاس بسیار بالا تولید میکند، و از بزرگترین صادر کنندگان کالا به سرتاسر جهان به شمار میرود. کم بودن قیمت کالاهای چینی افراد را برای خرید آن ترقیب میکند، وارد کنندگان نیز از این قاعده مستثنی نیستند و به خاطر هزینه کم و همچنین داشتن سود بالا تمایل زیادی برای واردات کالا از چین دارند. در ادامه به معرفی ۱۰ کالا با سود بالا برای واردات از چین میپردازیم:
محافظ صفحه نمایش گوشی موبایل
پایه نگهدارنده گوشی موبایل ماشین
رنده
شارژر تلفن بی سیم
ست برسهای آرایشی
لاک ناخن
کوله پشتی
گوشی تلفن همراه
کامپیوتر و لپتاپ
وسایل ورزشی خانگی
لیست ۱۰ کالا با سود بالا برای واردات از امارات متحده عربی
امارات متحده عربی که از همسایگان آبی ایران به شمار میرود، روز به روز به یکی از مقاصد مهم برای واردات کالا تبدیل میشود. نزدیک بودن به کشور و امکان واردات دریایی و همچنین داشتن کالاهایی با کیفیت بالا سبب شده است که واردات از این کشور افزایش یابد. در ادامه به معرفی ۱۰ کالا با سود بالا برای واردات از امارات متحده عربی میپردازیم:
پارچه و لباس
انواع کفش ورزشی
لوازم جانبی تلفن همراه
لپ تاپ
موبایل
لوازم آرایشی
ذرات دامی
دوربینهای دیجیتالی
وسایل نقلیه موتوری
فولاد و آهن
مرحله سوم : انتخاب بهترین کشور برای مبدا واردات
بعد از یادگیری مقررات و قوانین و تعیین کالای انتخابی به منظور واردات اینک باید کشور یا فروشنده مورد نظر برای کالا را انتخاب کرد. به این منظور باید با چندین فروشنده در کشورهای مختلف یا یک کشور وارد مذاکره شد.
بعد از کسب اطلاعات و بررسی و مقایسه شرایط هرکدام از لحاظ قیمت – کیفیت – زمان مورد نیاز، از بین گزینههای موجود یکی را برگزیده.
اگر بعد از واردات کالا قصد فروش آن در گستره بزرگی از بازار را داشته باشید باید در این مرحله با تعدادی از خریداران نیز مذاکره کنید و از لحاظ قیمتی و کیفیت کالا نیز آنها را اگاه کنید .چرا که در واقع مشتریان اصلی کالا شما هستند و در صورتی که کالای وارداتی با درخواست بازار یکی نباشد و مغایرت داشته باشد در این صورت در فروش آن مشکل پیش میآید.
چرا چین را برای واردات کالا انتخاب کنید؟
چین یکی از بزرگترین و پرجمعیت ترین کشورهای جهان است .که در حوزه اقتصاد و تولیدات در رتبه ممتازی قرار دارد و به همین منظور این کشور شرایط ویژهای برای صادرات کالا به سایر کشورها ایجاد کرده است .و غالبا قیمت کم کالاهای تولیدی چین بازرگانان را برای خرید و واردات کالا از چین ترغیب میکند.
وجود داشتن تولیدکنندگان زیاد در چین نیز عامل ئیگری است که واردات کالا از چین را در سراسر جهان افزایش داده است. چرا که گزینههای انتخابی برای وارد کننده زیاد است که در نهایت با یکی از آنها به توافق میرسد. هزینه کم کالاهای تولیدی چین باعث شده که سود تمام شده برای وارد کننده بیشتر باشد.
عوامل ذکر شده باعث شدهاند که کشور چین به قطب بزرگ صادرات کالا به تمام نقاط جهان تبدیل شود.که سهم عظیمی از واردات کشور ما نیز طی چندین سال از کشور چین بوده است.
چرا امارات متحده را برای واردات کالا انتخاب کنید؟
بعد از کشور چین، امارات متحده عربی در جایگاه دوم واردکنندگان کالا به کشور ما قرار دارد. عوامل مختلفی باعث شده اند که تمایل واردکنندگان و تجار به واردات کالا از امارات متحده عربی بالا رود:
•۱-دبی به قطب اقتصادی خاورمیانه تبدیل شده است همچنین مرکز اصلی تجارت در آسیا به شمار میرود که بسیاری از برندهای معتبر خارجی در این کشور نمایندگی دارند.
•۲-نزدیکی امارات به ایران و همسایگی آبی ایران از طریق دریای عمان باعث شده هزینههای حمل و نقل بسیار کمتر شود و امکان واردات از طریق کشتی به راحتی فراهم میشود همچنین سرعت واردات نیز به مراتب کمتر میشود.
•۳-هزینههای مالیات واردات آبی از امارات به مراتب کمتر است و همین عامل خود دلیل دیگری برای افزایش تمایل تجار به واردات از این کشور است.
•۴-واردات برخی کالاهای تحریم شده و کالاهای اساسی از این کشور میتواند صورت گیرد به این صورت که کالاهای مورد نظر توسط شرکتهای اماراتی خریده شود و سپس به ایران وارد شود.
مرحله چهارم: پیدا کردن فروشنده و تامین کننده
در موضوع واردات کالا یافتن کالایی با مشخصات درخواستی ما از یک فروشنده معتبر یکی از مهمترین مراحل به حساب میآید که باید این مرحله با دقت صورت گیرد.
به این منظور میتوان نام و مشخصات کالا را در موتور های جست و جوی مختلف وارد کرد و از طریق آن به فروشندگان کالا در کشور های مختلف دسترسی یافت. اما در صورتی که اطلاعات دقیقتری از کالا مثل نام برند یا شرکت تولید کننده داشته باشید میتوانید به طور مستقیم با آنها ارتباط برقرار کنید.و برای دریافت اطلاعات بیشتر با آنها به مذاکره بپردازید.
در این مرحله به طور معمول پیشنهاد میشود که با چندین فروشنده و تامین کننده به طور همزمان مذاکره انجام دهید تا شرایط هر کدام را باهم مقایسه کرده و سپس برگزینید.
۵ ترفند برای پیدا کردن بهترین فروشنده خارجی
تامین کالای مورد نیاز از یک فروشنده معتبر خارجی مرحله مهمی است که برای پیدا کردن آن باید جست و جوهای زیادی انجام داد و بعد از مذاکرات فراوان در نهایت به یک فروشنده خارجی خوب دست یافت. در ادامه ۵ ترفند برای پیدا کردن بهترین فروشنده خارجی به شما معرفی میکنیم:
- آشنا شدن با فروشنده و نمایندگی های معتبر خارجی در نمایشگاه ها و سفرهای تجاری
- برقراری ارتباط با کارگذاران تجاری معرفی شده توسط کنسول گری و اتاق های بازرگانی
- برقراری ارتباط با واردکنندگان و کسب اطلاعات در مورد فروشندگان خارجی
- فعالیت در سایتهای عمده فروشی و خرده فروشی جهانی
- بازاریابی آنلاین برای پیدا کردن فروشنده خارجی
مرحله پنجم: دریافت پروفرما و پکینگ لیست
در این مرحله بعد از رسیدن به توافق، شما باید به عنوان خریدار از فروشنده پروفرما یا پیش فاکتور بگیرید ،زیرا پروفرما در آینده برای ثبت سفارشات نیز مورد استفاده واقع خواهد شد. در این پیش فاکتور اطلاعات مفید و ضروری از جمله: وزن کالا، هزینه خود کالا و هزینه کرایه، تعداد محصول، ارزی که با آن معامله انجام شده، کشور صادر کننده و وارد کننده و اطلاعات ضروری خریدار و فروشنده ثبت میشود.
شما به عنوان مشتری باید تاکید بیشتری بر پروفرما داشته باشید زیرا بعدها برای ثبت سفارش و محصول باید از آن استفاده کنید.هرچه توضیحات و اطلاعات موجود در آن کاملتر و دقیقتر ذکر شده باشد شما کمتر با مشکل مواجه خواهید شد. برای بررسی دقیقتر هریک از اصطلاحات در ادامه توضیحات بیشتری ارائه میدهیم.
پروفرما چیست و چه کاربردی دارد؟
پروفرما یا پیش فاکتور نوعی سند است که در مراحل اولیه واردات بعد از مذاکرات و به توافق رسیدن، وارد کننده از فروشنده تقاضای پیش فاکتور میکند. این سند حاوی اطلاعات ذقیقی از جمله کالاهای خریداری شده شامل تعداد کالاها – نوع و جنس – قیمت واحد هر کالا و جمع کل – زمان تحویل کالا – شرایط پرداخت هزینه و… میباشد. در واقع پروفرما نوعی سند اولیه است که قبل از اقدامات دیگری به منظور برآورد قیمت و زمان توسط فروشنده به وارد کننده ارائه میشود.
پکینگ لیست چیست و چه کاربردی دارد؟
پکینگ لیست سندی مانند پروفرما است ولی با اطلاعات دقیقتر و جزئی تر درباره محصول برای مثال درباره وزن و حجم کالا اطلاعات کاملیتری مینویسد. اگر چند کالای متفاوت در لیست سفارشات شما باشد در پکینگ لیست هر کدام را به طور جداگانه بررسی میکنند؛ وزن خالص هر کدام و وزن ناخالص آن در این لیست به طور کامل ذکر میشود.
مرحله ششم : دریافت ثبت سفارش
مرحله بعدی، مرحله ثبت سفارش است که نام آن در مراحل قبل به گوشتان خورده است. در این مرحله شخص واردکننده بعد از تحقیقات لازم درباره نوع کالای وارداتی و مراحل ثبت سفارش وارد سایت صمت به آدرس اینترنتی www.mimt.gov.ir شده و درخواست وارد کردن کالا را در آن ثبت کند تا کارشناسان بعد از بررسی مجوز آن را صادر کنند. البته باید قبل از اقدام به خرید لیست کالاهای ممنوع الورود را چک کنند تا در این مرحله با مشکل مواجه نشوند.
ثبت سفارش هر کالا دارای مراحل مختلفی است پس باید طبق محصول وارداتی خود اقدامات لازم را انجام دهید. برای مثال بعضی از کالاها علاوه بر گرفتن مجوز سامانه صمت احتیاج به مجوز از دیگر موسسات دولتی دارند که حتما باید بررسی های لازم انجام شود.
ثبت سفارش گمرکی چیست؟
هر محصول وارداتی باید توسط شخص واردکننده در سامانه صمت ثبت شوند و یک کد ۸ رقمی گرفته شود. پس از آن شخص وارد کننده می تواند به اداره گمرک مراجعه کرده و نسبت به ترخیص کالاهای خود اقدام کند. سیستم ثبت سفارش گمرکی به صورت آنلاین بوده و در امور تجاری نقش مهمی ایفا میکند.با استفاده از این سیستم دولت می تواند قیمت کالهای وارداتی را کنترل کند و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کند.
البته باید بدانید ثبت سفارش کالا هزینهای وابسته به نوع کالای وارداتی دارد که با فرمول زیر محاسبه میشود:
نرخ ارز * ارزش کل پرفورما = کارمزد
عدد به دست آمده در ۲۰۰۰ تقسیم میشود تا مقدار کارمزد محصول حساب شود.
مدارک مورد نیاز برای ثبت سفارش
برای ثبت سفارش در سیستم آنلاین نیاز دارید مدارکی را آپلود کنید تا درخواست شما تایید شده و مورد بررسی قرار گیرد، مدارک موردنیاز عبارتنداز:
- ۱-کارت بازرگانی شخص واردکننده
- ۲-کارت عضویت شخص وارد کننده در وزارت بازرگانی
- ۳- مجوزهای مربوطه
- ۴-اصل و کپی مدرک پروفرما
- ۵-بروشور برای برخی از کالاهای موردنیاز
- ۶-کارت بازرگانی و کاربرد آن در واردات کالا
شاید گفت اولین اقدام برای هر تاجری بعد از تصمیم گیری و مشاوره برای انجام این کار، گرفتن کارت بازرگانی است. اشخاص میتوانند با گرفتن کارت بازرگانی تجارت خود را شروع کنند.البته این کارت انواع مختلفی مانند تجاری، موردی، صنعتی، خدماتی و غیره دارد که هرکدام مزایای ویژه خود را دارد. برای افراد حقیقی و حقوقی از طرف اداره بازرگانی و وزارت صمت صادر میشود.
مرحله هفتم : تخصیص ارز و پرداخت بینالمللی
واردکننده در زمان خرید با فروشنده در مورد ارز مبادلاتی بحث کرده و به توافق میرسند. خریدار میتواند این ارز را از چند طریق بدست آورد:
اولین مورد گرفتن ارز دولتی است؛ البته باید درنظر گرفت این نوع برای کالاهای ضروری مانند برخی خوراکیها و داروها درنظر گرفته شده است.
برای سایر محصولات، تجار می توانند در سامانه نیما که سامانه دولتی تخصیص ارز است ثبت نام کرده ومحصولات خود را با این ارز خریداری کنند.
راههای دیگری همچون خرید ارز از صرافی و گرفتن ارز از بانکها نیز وجود دارد که هرکدام مراحل مختص خود را دارند.
ازدیگر روشهایی که به دلیل وجود تحریم، تجار ایرانی به سختی میتوانند از آن استفاده کنند؛ پرداخت بین المللی مانند برات، اعتبار اسنادی و پیش پرداخت در این دسته هستند.
مرحله هشتم: حمل و نقل کالای خریداری شده
برای وارد کردن محصولات از کشور مبدا به کشور مقصد از ۴ روش مرسوم استفاده میشود: حمل و نقل دریایی، حمل و نقل هوایی،حمل و نقل زمینی و جادهای و حمل و نقل ریلی. در ادامه به طور کامل به توضیح هرکدام خواهیم پرداخت؛ شما میتوانید برحسب نوع بار و کشور مبدا نوع حمل و نقل کالای خریداری شده خود را انتخاب کنید.
حمل و نقل هوایی یکی از بهترین روشهای انتقال کالاها است؛ از این روش هم در حمل و نقل های بین المللی و هم در حمل و نقل های داخل کشوری استفاده میکنند. این روش مزایای متعددی دارد که مهمترین آن بالارفتن سرعت آن است و از معایب اصلی آن هزینه بالای این نوع حمل و نقل است.
حمل بار دریایی و مزیتهای آن برای واردکننده
یکی از مرسومترین و مقرون به صرفه ترین روشهای حمل و نقل، حمل و نقل از طریق کشتی و آبی است. در این روش که معمولا برای کالاهای بزرگ و عظیم الجثه استفاده میشود. کانتینر محموله بار پلمپ میشود که همین امر، امنیت کار را بسیار بالا میبرد. همچنین میتوان از قیمت بسیار پایین آن نسبت به سایر روشهای حمل و نقل اشاره کرد؛ این روش بهترین روش حمل و نقل بین قارهای شناخته شده است .
حمل بار زمینی و مزیتهای آن برای واردکننده
قدیمیترین روش حمل و نقل کالا بی شک حمل و نقل زمینی است. از زمانی که کامیونها تولید شدند حمل و نقل زمینی نیز کار خود را آغاز کرده است. این روش معمولا مناسب برای حمل و نقلهای داخل کشور است و معمولا سرعت و امنیت بالایی نسبت به سایر روشها دارد. البته از این روش می توان به عنوان روش حمل و نقل بین المللی نیز درنظر گرفت؛ باید حتما بارنامه برای این نوع حمل و نقل کوجود باشد تا در قسمت ترخیص کالا با مشکل مواجه نشوید.
مرحله نهم : ترخیص کالا
آخرین مرحله از این پروسه طولانی به ترخیص کالا مربوط است؛ در این مرحله کالا به کشور مقصد رسیده و خریدار باید با ارائه مدارکی که در قسمتهای پیشین توضیح داده شد به ترخیص محصولات خود بپردازد. البته میتوان برای انجام امور ترخیص کالا از گمرک از ترخیص کارهای معتبر که آشنا به مراحل و پروسه ترخیص کالا هستند نیز کمک گرفت.
آیا برای ترخیص کالا نیاز به کارت بازرگانی دارید؟
ترخیص کالا برای هر خریدی مورد نیاز است. اگر تاجری برای اولین بار اقدام به وارد کردن محصول کند و هنوز کارت بازرگانی نداشته باشد می توان در زمان ترخیص کالا از کارت های شرکتهای واردات صادراتی استفاده کنند و این کارتها را اجاره کنند و با توجه به نوع محصول هزینه اجاره آن را پرداخت کنند، البته صاحبان برخی از مشاغل همچون پیله وران – ملوانان و مرزنشینان از این امر معاف هستند و بدون داشتن کارت بازرگانی میتوانند به واردات انواع مختلفی از کالاها بپردازند.
مراحل ترخیص کالا از گمرک به زبان ساده
بعد از تمام مراحل ذکر شده واردکننده به گمرک مراجعه کرده و بعد ازطی چند مرحله اداری و تایید کردن مدارک مورد نیاز و همچنین پرداخت هزینههای ضروری در این مرحله کالای مورد نظر خود را ترخیص میکند. معمولا تجار به دلیل نداشتن تجربه و وقت کافی در این زمینه از مشاوران تجاری و وارداتی راهنماییهای لازم را میگیرند.
مزیت داشتن یک ترخیصکار
ترخیصکار فردی مورد اعتماد و آشنا به مراحل ترخیص کالا از گمرک است. وارد کننده کالا به منظور اینکه تمامی مراحل ترخیص و ازاد سازی توسط ترخیص کار انجام شود به او وکالت میدهد. در طول مدت ترخیص کالا تمام مراحل اداری توسط ترخیص کار انجام میشود. این افراد معمولا اشخاصی با تجربه در حوزه ترخیص کالا و امور گمرکی هستند که میتوانند کالا را از گمرک با هزینه پایینتر و در کمترین زمان ممکن از گمرک ترخیص کنند.
جمع بندی
واردات محصولات یکی از مهمترین مواردی است که از دیرباز مورد توجه کشورهای بسیاری قرار داشت. در این روش کشورها بنابر محصولاتی که در کشور وجود نداشت یا به تعداد کمی یافت میشد، اقدام به خریدای کالا میکردند. در این مقاله از سری مقالات سایت ققنوس از ۰ تا ۱۰۰ مرتحل واردات کالا با شما همراه بودیم. شما میتوانید با مطالعه این مقاله پاسخ تمامی سوالات خود درباره این عملیات بین المللی را بگیرد و در این زمینه کمتر دچار مشکل و خطا شوید.
واردات کالا به چه منظور صورت میگیرد؟
واردات کالا به داخل کشور دلایل مختلفی میتواند داشته باشد برای مثال: نبود منابع و مواد اولیه – کمبود امکانات و دانش – محاسبه هزینه و مقرون به صرفه بودن واردات از مهمترین دلایل واردات کالا به شمار میروند.
قوانین مهم برای تجارت بین المللی چیست؟
قبل از ورود به عرصه تجارت بین المللی آشنا شدن با قوانین مرتبط با واردات و صادرات از ملزومات به حساب میآید. چند مورد از قوانین مهم در تجارت بین الملل که هر وارد کنندهای بایستی با آنها در ابتدای کار آشنا باشد:قانون مقررات صادرات و واردات – آیین نامه اجرایی قانون مقررات واردات و صادرات – قانون و آیین نامه امور گمرکی – کتاب مقررات صادرات و واردات – بخشنامههای اجرایی. البته به روز بودن اطلاعات و آگاهی داشتن از آخرین تغییرات در قوانین نیز از الزامات به شمار میرود.
چند ترفند برای پیدا کردن بهترین مشتری خارجی چیست؟
۱- آشنا شدن با فروشنده و نمایندگی های معتبر خارجی در نمایشگاه ها و سفرهای تجاری ۲- برقراری ارتباط با کارگذاران تجاری معرفی شده توسط کنسول گری و اتاق های بازرگانی ۳- برقراری ارتباط با واردکنندگان و کسب اطلاعات در مورد فروشندگان خارجی ۴- فعالیت در سایتهای عمده فروشی و خرده فروشی جهانی ۵- بازاریابی آنلاین برای پیدا کردن فروشنده خارجی
از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید