آنچه در این مقاله میخوانید

خرید از سایت های خارجی دارید؟

براورد قیمت هزینه خرید کالای خود از سایت آمازون، eBay، علی اکسپرس و سایر سایت ها فقط و فقط از طریق ارسال تیکت در ناحیه کاربری پیگیری گردد.

نیاز به مشاوره تلفنی دارید؟

اقتصاد عدالت محور و معیشت مردم، فصل مشترک ۸حکم تنفیذ ریاست جمهوری

[ad_1]

پایگاه خبری اقتصادی تراز: مراسم تنفیذ حکم دوازدهمین رئیس‌جمهور اسلامی ایران صبح روز پنجشنبه از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به حجت‌الاسلام دکتر حسن روحانی اعطا شد.

این هشتمین تنفیذ حضرت آیت الله خامنه ای از سال ۱۳۶۸ تاکنون بود که براساس رویه مشترک، مواردی مهم به‌عنوان توصیه‌های رهبری به رئیس‌جمهور منتخب در حکم تنفیذ آمده است. توصیه‌هایی که بنا بر مقتضیات روز جامعه، سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های کلی نظام را متذکر شده و انتظار این است که رئیس‌جمهور و مجموعه آنچه «دولت» خوانده می‌شود، در راستای این توصیه‌ها «برنامه‌های اقدام» متناسب در جهت تعالی کشور و ملت تدوین و اجرا کنند.

  1. در هشت حکم تنفیذ امضا شده توسط رهبر معظم انقلاب، کلیت توصیه‌ها به روسای جمهور شامل موارد زیر بوده است:*همت در جهت استقرار عدالت اجتماعی
    *اجرای احکام اسلام ناب و حمایت
    *پرچم‌داری مبارزه با استکبار جهانی و حمایت از مستضعفین
    *تقویت وحدت و عزت ملی
    *جانیداری از محرومان و اقشار ضعیف
    *توجه ویژه به اشتغال و معیشت مردم
    *توجه به توانمندی‌ها و ظرفیت‌های عظیم کشور
    *صراحت در بزرگداشت ارزش‌ها و مبانی انقلاب

تأکید رهبری بر اقتصاد عدالت محور، صرفاً مربوط به امروز نیست
مرور حکم‌های تنفیذ صادرشده از سوی رهبر انقلاب برای ۸ دوره ریاست جمهوری، نکات قابل‌تأملی را نشان می‌دهد. یکی از این نکات، تأکید بر عدالت اجتماعی است. عدالت محوری از همان اولین حکم تنفیذ امضا شده، از اصلی‌ترین دغدغه‌های ایشان بوده است. مرور بخش‌هایی از احکام حضرت آیت‌الله خامنه‌ای برای تنفیذ و نصب روسای جمهوری، این موضوع را کاملاً آشکار می‌کند.

در تنفیذ حکم اولین دوره ریاست جمهوری مرحوم حجت‌الاسلام اکبر هاشمی رفسنجانی آمده است (سال ۱۳۶۸):
«… بدیهی است که این رأی و تنفیذ تا زمانی است که ایشان در همین صراط مستقیم و نورانی که عمر شریف خود را تاکنون در آن گذرانیده‌اند – یعنی راه دفاع از اسلام ناب محمّدی (صلیاللَّه‌علیه‌واله) و مجاهدت برای تحقق حاکمیت کامل قرآن و عمل به شریعت و طرفداری از محرومین و مستضعفین و کوشش برای ریشه‌کن کردن فقر و محرومیت و استقرار عدالت اجتماعی – راه خود را ادامه دهند که البته چنین خواهد بود.
در پایان، رئیس‌جمهور محترم و کسانی را که در اداره‌ی کشور توفیق همکاری با ایشان را خواهند داشت، به رعایت تقوا و تداوم یاد خدا و حسن سلوک در ارتباط با مردم و بخصوص قشرهای ضعیف و محروم که صاحبان انقلاب و سربازانِ همیشه درصحنه‌ی آن می‌باشند و رعایت عزت و عظمت اسلام و استقلال سیاسی و اقتصادی و فرهنگی جمهوری اسلامی در تنظیم روابط خارجی توصیه می‌کنم …»  ۱۳۶۸/۵/۱۲

در دومین حکم ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی چنین آمده است ( سال ۱۳۷۲):
«… بدیهی است که تنفیذ این‌جانب نیز، مانند رأی ملّت تا زمانی است که ایشان در همان صراط مستقیم و منهاج قویمی قدم برمی‌دارند که سال‌های عمر بابرکت خود را در طی مراحل نورانی آن گذرانیده‌اند؛ یعنی راه دفاع از اسلام ناب محمّدی صلّی اللَّه‌علیه‌وآله و مجاهدت برای تحقّق حاکمیت کامل قرآن و عمل به شریعت و حمایت از محرومان و مستضعفان و کوشش برای ریشه‌کن کردن فقر و تبعیض و استقرار عدالت اجتماعی و تمسّک به اصول پایدار انقلاب اسلامی که البته همواره چنین خواهد بود …» ۱۳۷۲/۵/۱۲

در حکم تنفیذ سید محمد خاتمی در شروع دولت هفتم بیان شده است (سال ۱۳۷۶):
«… لازم میدانم جناب رئیس جمهور محترم و کسانی را که ان‌شاءاللَّه در کنار و همکار ایشان خواهند بود، به این نکته توجه دهم که خدمت به ملت عظیم‌الشأن ایران، افتخاری بزرگ و ابدی است… حقیقت آن است که در دوره‌های متوالی ریاست جمهوری، دولتها خدمات بزرگ و حتّی بیسابقه‌یی نثار کشور و ملت ایران کرده‌اند که پاداش آنها را جز از خدای بزرگ نمیتوان انتظار داشت؛ با این حال اقشار ضعیف مردم که شامل صادق‌ترین و فداکارترین یاوران انقلاب در روزهای دشوار بوده‌اند و خواهند بود، همچنان نیازمند توجه و کار و اهتمام ویژه و طولانیند. و وظیفه‌ی اهم جناب‌عالی و همکارانتان، رسیدگی و علاج‌جویی برای آنان و مجاهدت در راه استقرار عدالت اجتماعی است …» ۱۳۷۶/۵/۱۲

در حکم دوم رئیس دولت اصلاحات نیز توصیه و تاکید رهبر انقلاب به شرح زیر است (سال ۱۳۸۰):
«… اینک که بحمداللَّه این فرصت تازه و فضای پرنشاط در کشور پدید آمده، جای آن است که لحظه‌لحظه وقت مسئولان و نخبگان و امناء ملت، به خدمت و تلاش مخلصانه سپری شود و عزم و همّت همگان، به‌سوی بسط عدالت و ارتقاء معرفت و معنویت و گشایش امر اقتصاد و معیشت عمومی، معطوف گردد و فقر و فساد و تبعیض که محصول حاکمیت جهل و ظلم و خودکامگی طواغیت در روزگاری بس طولانی است، از صفحه‌ی زندگی ملت ایران زوده شود …» ۱۳۸۰/۵/۱۱

در حکم تنفیذ محمود احمدی نژاد در شروع دولت نهم با اشاره به شعارهای انتخاباتی وی آمده است (سال ۱۳۸۴):
«… ملت ما با اکثریتی قاطع، شخصیتی انقلابی و دانشمند و مدیری شایسته و کارآزموده و دارای سوابق مجاهدت صادقانه در صحنه‌های گوناگون را، به ریاست جمهوری برگزیده است. سخن صریح و قاطع و صادقانه‌ی ایشان در تعهد به خدمتگزاری و رفع محرومیت و مبارزه با فساد، و لحن افتخارآمیز ایشان در پایبندی به اسلام و آرمان‌های انقلاب، که با منش مردمی و ساده‌زیستی همراه بود، دلها و آراء مردم را متوجه ایشان کرد و مسوولیت مهم ریاست جمهوری را بر دوش ایشان نهاد …» ۱۳۸۴/۵/۱۲

در دومین حکم تنفیذ احمدی نژاد آمده است (سال ۱۳۸۸):
«… اینجانب در آستانه‌ی زادروز فرخنده‌ی نجات‌بخش بشریت، ولىّ اعظم خدا و امام صالحان حضرت حجهبن‌الحسن روحی فداه و عجّل اللَّه فرجه، این عید بزرگ را گرامی داشته و انتخاب جناب آقای دکتر محمود احمدینژاد را در دهمین انتخابات ریاست جمهوری تبریک میگویم و به پیروی از ملت بزرگوار ایران، رأی آنان را تنفیذ و این مرد شجاع و سختکوش و هوشمند را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب میکنم. و برای ایشان و همکارانشان توفیق خدمتگزاری به مردم؛ و تلاش در راه اِعلاء کلمه‌ی اسلام؛ و اقدامات بزرگ و ماندگار و شایسته‌ی ملت و کشور عزیز؛ و حرکت کوشنده به سوی پیشرفت و عدالت، از خداوند متعال مسئلت میکنم. و بدیهی است که رأی مردم و تنفیذ اینجانب تا هنگامی است که ایشان بر این صراط قویم پایدار باشند. ..» ۱۳۸۸/۵/۱۲

همچنین در حکم تنفیذ رییس جمهور دوازدهم آمده است (سال ۱۳۹۶):
«… اینجانب به پیروی از گزینش ملّت ایران، رأی آنان را تنفیذ و دانشمند محترم جناب حجّت‌الاسلام آقای دکتر حسن روحانی را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب میکنم و با دعا برای موفّقیّت ایشان، مؤکّداً توصیه میکنم که این منصب خطیر را وسیله‌ای برای کسب رضای الهی و ذخیره‌ای برای هنگامه‌ی لقاء پروردگار قرار دهند و همّت خود را متوجّه استقرار عدالت، و جانب‌داری از محرومان مستضعف، و اجرای احکام اسلام ناب، و تقویت وحدت و عزّت ملّی، و توجّه به توانمندی‌ها و ظرفیّتهای عظیم کشور، و صراحت در بزرگداشت ارزشها و مبانی انقلاب اسلامی نمایند، و مطمئن باشند که ملّت غیور و شجاع، خدمتگزاران کشور را در دشواری‌ها و در مقابله با زورگویی‌ها و زیاده‌خواهی‌های استکبار تنها نخواهد گذاشت. لازم میدانم بار دیگر درباره‌ی اجرای برنامه‌ی اقتصاد مقاومتی و توجّه ویژه به موضوع اشتغال و تولید داخلی تأکید کنم و یادآوری نمایم که رأی ملّت و تنفیذ آن، موکول به حفظ و رعایت تعهّد به صراط قویم و مستقیم اسلامی و انقلابی است…» ۹۶/۵/۱۲

برنامه ها و اولویت های اقتصادی کشور مشخص است
آنچه از مطالب بالا استخراج می‌شود این است که اقتصاد عدالت محور به عنوان یکی از مقدس‌ترین آرمان‌های انقلاب اسلامی، همواره دغدغه رهبری بوده است. در این راستا تدوین برنامه‌های اقتصادی انسان‌محور نقش بسزایی پیدا می‌کنند. توجه به پیشرفت عدالت محور و پرهیز از توسعه یک جانبه اقتصادی از مسائل اساسی در این حوزه است که از سال ۶۸ تا کنون ۶ برنامه توسعه بدین منظور نگارش یافته است. جدا از آن برنامه های افق چشم انداز ۲۰ ساله ۱۴۰۴،  سیاست های مختلف اقتصادی که تاکنون ابلاغ شده است (سیاست های اصل ۴۴، سیاست های اقتصاد مقاومتی، سیاست‌های کلی محیط زیست و…) شامل برنامه های مدون و ریز برای شاخص ها و شاخه های مختلف اقتصادی کشور می باشد.

اما آنچیزی که امروز مشهود است این که وضعیت اقتصادی و معیشتی کشور اوضاع چندان مساعدی ندارد.

مقصر کیست؟
با کمترین کنکاش می‌توان گفت راهبردهای نظام اسلامی که در مراسم پنج شنبه گذشته هم از سوی رهبر معظم انقلاب به‌عنوان رئوس کلی جهت‌گیری دولت ابلاغ شد، از ابتدای دوران رهبری ایشان به دولت‌ها عرضه‌شده و نقش هدایت‌گری ایشان کاملاً مشهود بوده است. اما اجرای این راهبردها و کارایی و یا ناکارآمدی‌ آنها کاملاً به عملکرد دولت‌ها وابسته است. نواقص و جاافتادگی های اجرای سیاست های ابلاغی و برنامه های پنج ساله و بعضا عدول هایی ۱۸۰ درجه ای از آنها ناشی از نحوه پیگیری و پایبندی دولت ها به این اسناد بالادستی می باشد.

در واقع مقام معظم رهبری همواره سیاست‌ها، چشم‌انداز و راهبردهای لازم را در اختیار دولت‌ها قرار داده‌اند. تأکید ویژه ایشان بر موضوع معیشت در دوره دوم دولت‌ها، ناشی از عدم تحقق مطالبات ایشان از دولت‌ها می‌باشد.

مسئله‌ای که پنج شنبه تحت عنوان جهت‌گیری‌های دولت دوازدهم از سوی رهبر انقلاب مطرح شد، مؤید همین انتظارات و مطالبات ایشان از رییس جمهوری و هیئت دولت می‌باشد:

  1. جهت‌گیری اول؛ پرداختن به مشکلات مردم است. پرداختن به مسائل داخلی، مشکلات مردم، مسئله معیشت و اقتصاد، که این دو باید به نقطه قابل قبولی در طول این چهار سال برسانید.
  2.  جهت‌گیری دوم؛ تعامل گسترده با دنیاست. این درست نقطه مقابل آن چیزی است که دشمنان ما و سلطه‌گران عالم دنبالش هستند. ما می‌توانیم با دنیا ارتباطات وسیع و گسترده‌ای داشته باشیم، هم به ملت‌ها و دولت‌های دیگر کمک کنیم، هم از کمک آن‌ها بهره‌مند بشویم.
  3. جهت‌گیری سوم؛ در برابر هر سلطه‌طلبی باصلابت و قدرت ظاهر بشوید. آن سلطه‌طلب هر که می‌خواهد باشد، امروز از همه متجاوزتر و وقیح‌تر رژیم ایالات‌متحده آمریکاست، در مقابل این‌ها با صلابت، با قدرت، با پشتوانه‌ی اقتدار ملی و کمک این مردم می‌توانید از ترفندهای آن‌ها جلوگیری کنید و آن را دفع کنید. (۹۶/۵/۱۲)

تا به حال جهت‌گیری‌ها کاملاً مشخص و همانند لقمه آماده‌ای در اختیار دولت ها بوده است. و اکنون نوبت دولت است که با انتخاب عالمانه کابینه، بر مبنای سیاست‌ها، راهبردها و سند چشم‌انداز، برنامه اقدام متناسب برای تحقق عدالت اجتماعی و کاهش مشکلات معیشتی انجام دهد.

[ad_2]

Source link

از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *