[ad_1]
به گزارش تراز ،بخش مسکن کشور ۵ سالی است که در رکود به سر میبرد و مسئولان و دستاندرکاران این حوزه خبر از ورود مسکن به دوره پیشرونق دادهاند. به فرض اینکه این خبر به واقعیت تبدیل شود، در دوران کنونی و دوره رونق مسکن تقاضا برای ساخت و ساز و به تبع آن نهاده اصلی ساختمانی یعنی سیمان به شدت افزایش مییابد.
یکی از معضلات کنونی بخش تولید سیمان کشور بی توجهی به بهینه سازی مصرف سوخت است؛ هماکنون برای تولید هرتن سیمان در کشور بطور متوسط ۱۰۰ متر مکعب گاز طبیعی و ۱۰۰ کیلووات ساعت برق مصرف شود که با درنظر گرفتن قیمت جهانی گاز، تولید هر تن سیمان ۲۰۰ هزار تومان انرژی مصرف میکند. در چنین شرایطی و با تداوم این روند سودآوری صنعت سیمان در آینده با واقعی شدن قیمتهای انرژی به صفر نزدیک میشود، واقعیتی که پروژههای ساختمان سازی و عمرانی کشور را تحت تاثیر مستقیم قرار میدهد.
کارشناسان و صاحبنطران اقتصادی بر این باورند برای جلوگیری از تبعات منفی روند کنونی تولید سیمان بر اقتصاد کشور باید تولید بهینه با تعامل مراکز صنعتی با مراکز دانشگاهی عملیاتی شود.
در همین زمینه معاون پژوهشی دانشگاه حکیم سبزواری با تاکید بر ضرورت تعامل صنعت و دانشگاه گفت: مزایای ارتباط این دو بخش گره گشایی مناسب برای حل مشکلات مراکزصنعتی و علمی کشور است چرا که صنعتگران میتوانند با بهره گیری ازتوان علمی پژوهشگران دانشگاهی از این مزیتها بخوبی استفاده بهینه کنند از طرفی دانشگاهیان نیز با کسب مهارتها و بهرمندی از تجارب عملی صنعتگران و تولید کنندگان، فعالیتهای پژوهشی خود را با دیدگاهی تجربی وعملی از سر گیرند.
علی اصغر مولوی با بیان این که دانشگاه باید صنعتگرا باشد گفت: مشارکت دانشگاهیان با صنعتگران در فعالیتهای اقتصادی نتایج قابل قبولی را در برداشته که ورود دانشگاهیان دانشگاه حکیم سبزواری به پروژههای اقتصادی، اکنون به امضای تفاهمنامهها و مشارکتهای ملی و بین المللی در عرصه صنعت منجر شده است.
وی در همایش صنعت سیمان و افق پیشرو تصریح کرد: علم و صنعت رابطه مکمل و متقابلی با هم دارند چراکه پژوهشگران ایدههای عملگرایانهای را خواهند داشت و صنعتگران نیز با با بهره گیری ازعلوم تخصصی پژوهشگران اقدام به فعالیت مدرن و به روز آنگونه که کاهش هرینههای تولید را در بر دارد شود میکنند. مشارکت پژوهشگران دانشگاهی با مراکز صنعتی منجر به عملی شدن ایدههای تحقیقاتی دانشگاهیان درعرصه صنعت میشود و صنعتگران نیز با بهره گیری ازعلم و ایدهای دانشگاهیان در مسیر پیشرفت قرار میگیرد.
احسان امیری راد دبیر علمی این همایش نیز با اشاره به پایین بودن میزان بهره وری صنعت سیمان کشور گفت: تولید سیمان در دنیا با مدیریت خاص، بهره وری بالای مصرف انرژی و نیروی انسانی از قیمت تمام شده مناسب و پایینی برخوردار است و این رویکرد باعث شده تا رقابت رابرای ایران در عرصه صادرات این کالا دربازارهای جهانی سخت کند.
وی افزود: متاسفانه فعالان صنایع ما رغبت چندانی به بحث بهره وری تولید بخصوص در بخش انرژی ندارند و این موضوع باعث شده که در صورت افزایش قیمت سوخت با واقعی شدن نرخ حاملهای انرژی، تولید از صرفه اقتصادی خاصی در کشور برخوردار نشود.
وی با اشاره به اتلاف سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد تومانی انرژی از طریق دودکش کارخانجات سیمان کشور تصریح کرد: توجه به بازیافت حرارتی مهم است چرا که اگر بهای انرژی بهسمت واقعی برود، فعالان صنعتی و تولید مجبور میشوند در مسیر تکنولوژی مدرن تولید و بهینه سازی مصرف سوخت حرکت کنندچون قیمت حاملهای انرژی در ایران به صورت مصنوعی پایین نگه داشته شده که این موضوع به کاهش مصنوعی قیمت تمام شده کالا کمک میکند.
وی تولید هر تن سیمان در کشور را نیازمند مصرف ۱۰۰ متر مکعب گاز و ۱۰۰ کیلووات ساعت برق دانست و گفت: اگر انرژی مصرفی برمبنای قیمتگذاری صادراتی محاسبه شود، تهیه هر تن سیمان در کشورحدود ۲۰۰ هزار تومان هزینه دارد در حالی که قیمت هر تن سیمان هماکنون در بهترین حالت همان حدود ۲۰۰ هزار تومان است.
وی تاکید کرد:دولت باید با ساز و کارهای لازم و ارایه فاکتورها و پارامترهای اقتصادی صاحبان صنایع را به استفاده مصرف بهینه سوخت دعوت کند و با ارایه امتیازات و و پرداخت جوایز صادراتی به آن دسته از صنایع و کارخانههایی که استانداردهای زیست محیطی دارند و یا در مسیر و کاهش انرژی در تولید گام برمی دارند حمایت کند.
محمدرضا مزدیان فرد، استاد دانشگاه کاشان نیز در این همایش بر ضرورت استفاده ازاستاندارهای لازم زیست محیطی در تولید محصولات صنعتی کارخانجات سیمان تاکید کرد وگفت: آلایندگی محیط زیست ناشی از کم توجهی و عدم رعایت استانداردهای خاص مراکز صنعتی اکنون به عنوان یک چالش مهم مورد توجه است که در این راستا صنایع در تولید محصولات بایستی به سلامت محیط زیست توجه ویژه داشته باشند.
وی افزود: چنانجه تولید با برنامهریزی دقیق در مسیر درست و بهینه قرار گیرد نه تنها از فرسودگی و تخریب دستگاهها جلوگیری میشود بلکه طول عمر کارخانهها نیز افزایش مییابد این رویکرد زمانی نمود عملی به خود میگیرد که تجهیزات و دستگاههای تولیدی از استانداردهای خاص آنگونه که کاهش هزینهها را در بردارد و مانع از آلودگی هوا و محیط زیست شوند را در برداشته باشد.
وی تصریح کرد: فعالان صنعتی باید با راهکارهای علمی و عملی و بکارگیری اصول خاص تولید، به فکر بازدهی بالا و هزینه کم باشند از طرفی صرف منابع در تولید نیز باید اصولی صورت گیرد و اجازه داده نشود تا معادن و ذخایر ملی که سهم نسلهای آینده نیز هست گلچین و بی محابا از بین برود.
وی افزود: دانشگاهیان باید با طراحی سیستمهای مدرن آنگونه که محیط زیست را با مشکل آلودگی هوا مواجه نکند وارد عمل شوند و فعالان صنعتی نیز نباید فقط به فکر تولید محصولات و سودآوری باشند بلکه باید با بکارگیری و استفاده از تجهیزات مدرن که کمترین ضربه را به محیط زیست وارد میکند کار کنند.
[ad_2]
Source link
از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید