آنچه در این مقاله میخوانید

خرید از سایت های خارجی دارید؟

براورد قیمت هزینه خرید کالای خود از سایت آمازون، eBay، علی اکسپرس و سایر سایت ها فقط و فقط از طریق ارسال تیکت در ناحیه کاربری پیگیری گردد.

نیاز به مشاوره تلفنی دارید؟

پایان فرار مالیاتی، آغاز جدایی اقتصاد از نفت

[ad_1]

به گزارش تراز ،هادی غلامحسینی در یادداشت روزنامه جوان نوشت:
بارها در صدر اخبار رسانه‌های خارجی شنیده‌ایم فلان مسئول به دلیل فرار مالیاتی مورد مواخذه یا برکناری از پست دولتی‌اش قرار گرفته است و گویا فرار مالیاتی در بین افکار عمومی این جوامع و همچنین در دادگاه‌های این کشورها یک جرم بسیار بزرگ تلقی می‌شود که آنقدر رسانه‌ها روی فرار مالیاتی حساسیت به خرج می‌دهند. به نظر می‌رسد در اقتصاد و فرهنگ عامه مردم نیز کم‌کم باید مقوله مالیات جا بیفتد چراکه مالیات جزو حقوق دولت است و مردم باید آن را پرداخت کنند اما آیا دولت ابزارهای شناسایی درآمد تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی جامعه را فراهم آورده است و اصلاً دولت در ارائه خدمات و پاسخگویی به سطحی رسیده است که مردم از ارائه مالیات احساس رضایت و مالیات‌ستانی عادلانه را به عنوان یک شاخص مهم در جامعه درک کنند.

چه بخواهیم و نخواهیم وضعیت درآمدهای دولت و بدهی‌هایش نشان می‌دهد نفت دیگر نمی‌تواند هزینه‌های دولت جمهوری اسلامی ایران را تأمین کند، مثلاً نهاوندیان رئیس دفتر رئیس‌جمهور چند سال پیش مدعی شد در سال ۹۴ حدود ۲۷میلیارد دلار نفت فروخته شد، این در حالی است که این میزان درآمد به هیچ عنوان کفاف هزینه‌های جاری ۱۷۰تا ۲۰۰هزار میلیاردی دولت را هم نمی‌کرد، حال چه برسد بدهی‌های معوق ۲۵۰ میلیارد دلاری دولت را ساپورت کند.

بدین ترتیب باید به سمت مالیات حرکت کنیم و برای اصلاح امور اقتصادی و تأمین مالی صحیح هزینه‌های دولت، نظام مالیاتی کشور را مدرنیزه کنیم. تمام نظام‌های کشورهای دنیا به‌ غیر از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس بر مبنای نظام مالیاتی دقیق و درست اقتصاد خود را اداره می‌کنند، اگر هم همانند نروژ و مالزی دارای نفت باشند، این درآمدها صرف امور زیربنایی و سرمایه‌گذاری‌های مولد می‌شود و به‌هیچ‌عنوان درآمد نفتی از طریق بودجه عمومی دولت وارد اقتصاد کشور نمی‌کند و آن را صرف تحولات ساختاری در اقتصاد می‌کند. در حال حاضر نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در ایران حدود ۷ درصد است، در حالی که در کشور هلند ۴۴ درصد، در ونزوئلا حدود ۲۹ درصد و در ترکیه حدود ۲۵ درصد است. بر اساس این شاخص در حال حاضر کشور ما یکی از کشورهای ضعیف در عرصه مالیات است. ما باید سیستم مالیاتی را اصلاح کنیم. اگر این درصد را بتوانیم به ۲۰درصد برسانیم شاید دیگر نیازی به نفت نداشته باشیم.

در واقع هم اکنون تولید ناخالص داخلی کشور حدود هزار و ۳۰۰ هزار میلیارد تومان و درآمدهای مالیاتی  حدود ۱۰۰هزار میلیارد تومان است که اگر مالیات‌ها به ۲۵درصد جی‌دی‌پی برسد در حقیقت ۳۲۵هزار میلیارد تومان در سال محقق می‌شود که دولت با این حجم درآمد می‌تواند به سهولت بودجه عمومی خود را محقق کند، منتهای مراتب دستیابی به این حجم از درآمد، سامانه جامع مالیاتی می‌خواهد که تمامی فعالیت‌ها و درآمدهای اشخاص حقیقی و حقوقی در جامعه عیان شود و دولت نیز به ازای این درآمد باید شفاف و پاسخگو به مردم باشد. عملکرد موفق هر سیستم مالیاتی منوط به میزان کارایی آن است. سیستم مالیاتی کشور باید از کارایی لازم برخوردار باشد.

برای اتکا بر درآمدهای مالیاتی باید یک سیستم مالیاتی کارآمد بتواند درآمدهای مالیاتی را اخذ کند و مانع از هرگونه فرار مالیاتی شود، به ‌عبارتی ‌دیگر تمام اطلاعات کشور باید وارد سیستم مالیاتی شود؛ اطلاعاتی از جمله اطلاعات اقتصادی، اطلاعات بانک‌ها، اطلاعات بیمه‌ها، اطلاعات گمرک‌ها، اطلاعات ثبتی و تمامی معاملاتی که در کشور انجام می‌شود وقتی در سیستم مالیاتی جای گیرد، اداره مالیاتی نیز می‌تواند به‌طور دقیق و درست عمل کند. حرکت در مسیر تحقق درآمدهای مالیاتی بر پایه یک سیستم مالیاتی کارآمد به معنای حرکت به سمت کاهش وابستگی به نفت است. مسلماً در چارچوب اقتصاد مقاومتی، یکی از نقاط آسیب‌پذیری کشور که همان اتکا به درآمدهای نفتی است، با اصلاح ساختار دولت، کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمدهای مالیاتی، ترمیم و قدرت مقاومت اقتصاد کشور در مقابل تکانه‌های بیرونی افزایش خواهد یافت.

[ad_2]

Source link

از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *