[ad_1]
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان اردبیل گفت: نرخ حمل و نقل منوط به شرایط عرضه و تقاضاست اما در استان اردبیل نرخ متوسط پائینتر از میانگین کشوری است.
به گزارش، منطقه اردبیل، علی رحمتی در جلسه ستد تسهیل و رفع موانع تولید در اردبیل اظهر کرد: قبل از همسانسازی قیمتها و اعلام طرح تن – کیلومتر ما در استان اردبیل در چند مرحله سعی کردیم نشستی را با شرکتها و رانندگان حمل و نقل داشته باشیم تا به یک جمعبندی نهایی در مورد نرخ کرایه دست پیدا کنیم.
وی با یادآوری اینکه کرایه در نظر گرفته شده برای هر تریلی حمل بار ۹۲۰ هزار تومان تعیین شده بود، خاطرنشان کرد: ما با ارزیابی شرایط تمام استانها به ویژه استانهای همسایه در این زمینه به نرخ یک میلیون و ۸۵۰ هزار تومان رسیدیم تا برهمین اساس بتوانیم حمل بار را توسط رانندگان تلاشگر انجام دهیم.
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان اردبیل، نرخ تعیین شده را پایین تر از همه استانها اعلام کرد و گفت: در مجموع یک رشد ۶۰ درصدی را در این زمینه شاهد بودیم در حالی که به هیچ وجه قبل از آن کرایهای افزایش نیافته است. ما توسط طرح تن – کیلومتر، حتی ۲۰ درصد در نرخ تعریف شده تخفیف ارائه کردیم ولی رانندگان ما از این تخفیف گلهمند بودند که چرا نرخ یک میلیون و ۸۵۰ هزار تومان به کمتر از یک میلیون و ۴۸۰ هزار تومان رسیده است.
وی در مورد نوبتدهی در حمل بار نیز افزود: ما درخواست توافق در قیمتها را براساس انتظار کارخانهدار با شرکت حمل و نقل قبول داشتیم اما عدهای از رانندگان به این توافق اعتراض کردند و خواستار اعمال نوبتدهی در حمل بار شدند. دوست نداشتیم که به سیستم ۱۸ سال قبل که نوبتدهی در حمل بار انجام میشد برگردیم بلکه انتظار داشتیم این کار به صورت توافقی انجام میشد تا رضایت هر دو طرف تامین شود.
رحمتی تصریح کرد: حتی از برخی از شهرستانها فرمانداران درخواست کردند که در هر شهرستان براساس توافق حمل بار انجام شود اما به دلیل درخواست رانندگان ما طرح نوبتبدهی را در دستور اجرا قرار دادیم تا مغایرتی با قوانین و مقررات نداشته باشد.
وی اظهار کرد: با تاکید استاندار اردبیل قرار شد کمیتهای در این زمینه با شنیدن صحبتهای رانندگان و تولیدکنندگان در باب افزایش قیمت کرایه حمل بار تصمیمگیری کرده و نظر نهایی را اعلام کند.
استاندار اردبیل نیز گفت: با تصمیم کمیته مشترک شکل گرفته با حضور دستگاههای مرتبط قیمت حمل بار در اردبیل بازنگری میشود.
اکبر بهنامجو در جلسه مشترک ستاد تسهیل و رفع موانع تولید و اشتغال استان اردبیل اظهار کرد: با توجه به گلایه اکثر صاحبان واحدهای تولیدی از نحوه قیمتگذاری حمل بار قرار شد به صورت دقیق این موضوع با در نظر گرفتن شرایط تولیدکنندگان و رانندگان مورد دقت و بررسی قرار گیرد تا با توافق روی یک نرخ مناسب بتوان حرکت معقول و منطقی را در این زمینه انجام داد.
وی خاطرنشان کرد: اکثر تولیدکنندگان این استان علاقمند به صادرات محصولات خود به شکل داخلی و خارجی هستند که در این زمینه باید بهترین امکانات در حل کالاهای تولید شده فراهم آمده و موانع احتمالی برطرف شود.
رئیس شورای اشتغال استان اردبیل، عمده مشکلات واحدهای تولیدی مطرح شده را در ستاد رفع موانع تولید بحث تامین سرمایه در گردش و همچنین حل مشکلات صدور مجوزها از سوی دستگاههای اجرایی اعلام کرد و گفت: ما از تمام بانکها خواستیم تا مشکلات و موانع به وجود آمده را با تدبیری مناسب تا پایان سال یرطرف کرده و به نوعی کمک کار تولیدکنندگان باشند.
بهنامجو همچنین در جلسه ستاد اشتغال استان نیز بیان کرد: دور اول پرداختیهای ما در حوزه اشتغال فراگیر و روستایی و همچنین مشاغل خانگی به انجام رسیده و سعی بر این است تا فاز جدید پرداخت این تسهیلات را شروع کنیم. ۱۳۰ میلیارد تومان در حوزه تسهیلات اشتغال روستایی، ۱۵ میلیارد تومان در حوزه مشاغل خانگی پرداخت کردیم و ادامه این فرآیند را در ماههای آینده شاهد خواهیم بود.
وی در مورد پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی نیز بیان کرد: ۱۵ میلیارد تومان تسهیلات نیز در این حوزه به متقاضیان شهری و روستایی پرداخت شده در حالی که سهمیه استان در این حوزه ۲۹ میلیارد تومان است که با مساعدت بانکها پرداخت تسهیلات توسعه خواهد یافت. در سفر اخیر مدیرعامل بانک ملی ۱۰ میلیارد تومان کمک و مساعدت به حوزه مشاغل خانگی و طرحهای در حال اجرا اختصاص یافت که امیدواریم تا پایان سال این منابع نیز جذب شود.
انتهای پیام
[ad_2]
از این قسمت میتوانید به ما امتیاز دهید